Berga, Puig-reig

Berga arrenca per Nadal el cicle de Pastorets, amb canvis d’intèrprets, i l’Ametlla de Merola posa enguany micròfons als personatges

Berga arrenca per Nadal el cicle de Pastorets, amb canvis d’intèrprets, i l’Ametlla de Merola posa enguany micròfons als personatges

Els Pastorets de Berga i els de l’Ametlla de Merola, els dos més destacats de la comarca, ja fa dies que escalfen motors per escenificar les tradicionals representacions durant aquestes festes.

A Berga, l’Agrupació Teatral la Farsa presenta enguany un espectacle amb molts papers nous, els personatges són els mateixos però els interpreten persones que no ho havien fet mai. Per exemple, el Garrofa serà enguany Francesc Marginet, després que l’any passat plegués Jordi Torrabadella. Això ha comportat “moure fitxes”, ha dit la codirectora, Angelina Vilella. I és que Marginet era el Satàn, i ara ha fet falta buscar un nou dimoni, que serà Josep M. Suades, fins ara Sant Miquel. També hi haurà l’adéu de Josep Sensada, després de molts anys interpretant el pare de Raquel. Intercanvis de papers diversos i noves incorporacions. En total set canvis. I en destaca que per primera vegada després de 55 anys l’arcàngel Sant Miquel l’encarnarà una dona: Sònia Ferrer. “Estic molt contenta”, ha dit Vilella.

pastoretsberga2 (Medium)En total, a Berga la participació als Pastorets és d’unes 160 persones que posen en escena ‘El Bressol de Jesús’, de Serafí Pitarra. Amb els anys l’espectacle ha anat evolucionant i patint canvis, com ara escurçar la durada. L’essència és la mateixa però adaptada als nous temps, això lligat a aquests canvis d’actors i actrius que es posen a la pell dels personatges dels Pastorets. “Canvis –segons Vilella– que comporten molta feina, perquè cal assajar nous personatges”. Així ho corrobora el director dels Pastorets de l’Ametlla de Merola, Moisès Boixadera. En aquesta colònia de Puig-reig, les representacions dels Pastorets són també un clàssic amb una llarga tradició. L’espectacle que presenten és en aquest cas ‘La Flor de Nadal’, de Francesc d’Assís Picas. Una obra que mobilitza gairebé 150 persones, entre actors i tècnics. Una xifra alta on també, com a Berga, es donen canvis de papers, actors i actrius que pleguen, altres que s’incorporen… “nous papers que et condicionen altres personatges i que suposa feina per quadrar bé l’engranatge”, ha dit Boixadera. Però els assajos van “molt bé” i ho tenen tot a punt per l’estrena del cicle de funcions, que serà el diumenge 28 de desembre.

La principal novetat d’enguany a l’Ametlla és que els personatges portaran micròfons. Segons ha explicat Moisès Boixadera, s’ha fet una gran inversió en una taula de so nova per poder posar micros a tots els personatges: “ens hi hem gastat diners però també ens estalviarà llogar la taula cada vegada que fem un concert o un espectacle, com fèiem fins ara. S’han comprat 14 micròfons, però en faran servir més personatges, ja que se’ls passaran”.

pastoretsametlla1 (Medium)Una millora que se suma a les dels últims anys: la reforma de l’estructura del teatre de l’Ametlla, els vestidors nous, la caixa escènica renovada amb noves instal·lacions de llums i so i motors elèctrics per moure els decorats. També es va millorar la seguretat del teatre, reforçant els fonaments i renovant el sostre, així com les sortides d’emergència i mesures contra incendis. Però encara hi ha una assignatura pendent: el pati de butaques. Aquesta fase de la rehabilitació va quedar aparcada per falta de pressupost i l’Ajuntament de Puig-reig encara no hi ha invertit. Mentrestant, els assistents han de seure amb cadires de plàstic.

Funcions

Tant a Berga com a l’Ametlla de Merola es fan cinc funcions dels Pastorets.

A Berga la Farsa estrenarà el cicle d’enguany aquest dijous, dia de Nadal, a les 10 de la nit. I també se’n faran els dia de Sant Esteve (26 de desembre), l’1 de gener, i els diumenges 4 i 11. Aquestes quatre a 2/4 de 6 de la tarda, al Teatre Municipal de Berga. Les entrades anticipades es poden comprar a la pàgina web elspastoretsdeberga.cat.

A l’Ametlla també es fan cinc representacions al teatre de la colònia, i seran els diumenges 28 de desembre, 4 de gener, 11, 18 i 25 també de gener. Totes a 2/4 de 5 de la tarda. Les entrades es poden adquirir a la pàgina web ametllademerola.cat.

Activitats nadalenques Ametlla de Merola Pastorets Tradicions

Estic amb tu

Comentaris