El vent obliga a Bombers a fer 25 sortides al Berguedà, sent la més destacada la caiguda d’un mur a Berga

El Berguedà va ser una de les comarques catalanes afectades per les fortes ventades que van bufar la nit de dissabte a diumenge i tota la jornada d’ahir diumenge. A banda dels danys al túnel de Berga que van obligar a tallar la C-16 més de set hores, els Bombers van haver de fer 25 sortides al Berguedà, principalment a Berga però també en altres localitats de la comarca.

Actuacions principalment per retirar arbres o branques de la calçada, perill per la caiguda de teules i teulades d’uralita, netejar vies d’accés, sanejar façanes amb elements no estructurals inestables, assegurar mobiliari urbà i retirar objectes caiguts a la via.

A Berga, el servei més destacable va ser ahir, diumenge, a la tarda. Cap a 2/4 de 5 els Bombers van rebre l’avís de la caiguda d’un mur a l’altura del número 56 del carrer Gran Via, que és on hi ha el basar xinès. El despreniment va provocar ferides importants a un home de 43 anys i de nacionalitat xinesa, que va ser evacuat a l’hospital Sant Bernabé de Berga en una ambulància del SEM. Dues dotacions dels Bombers van revisar i sanejar el mur per evitar posteriors caigudes.

CONTENIDORSTambé hi va haver diverses afectacions al barri de Santa Eulàlia i al llarg del carrer Gran Via de Berga. Al carrer Santa Eulàlia, per exemple, es van despendre diverses teules que van obligar a tallar una part del carrer i que van caure sobre un vehicle, causant només danys materials. Altres punts afectats van ser el passeig de la Indústria, on van caure tanques d’obres a terra i també contenidors; la carretera de Pedret, on es va veure afectat un pal de mitja tensió, la drecera de Queralt – també amb contenidors i arbres caiguts – i el camí de Pedret, on es va arribar a témer per l’estabilitat d’una caravana que era aparcada a la zona, prop d’un important pendent.

A la resta de la comarca, en destaca un pi que va caure sobre un bloc de pisos a Cercs, en concret al carrer Santa Cecília. A Guardiola de Berguedà els Bombers van actuar preventivament per evitar la caiguda d’arbres. A Gironella perquè perillava que volés material d’obra. I a Puig-reig es va veure afectada la teulada del pavelló gran.

Aquests serveis dels Bombers de la Generalitat se sumen a les actuacions realitzades directament des dels municipis a través dels serveis municipals i les associacions de voluntaris de Protecció Civil que es van encarregar de netejar les branques i objectes caiguts a la via, que en alguns casos feien impossible accessos.

D’altra banda, molts municipis de Catalunya van haver de suspendre o modificar activitats programades a l’aire lliure. A Avià per exemple es van suspendre de forma preventiva els actes exteriors de la celebració del cinquè triomf al Dakar del pilot Marc Coma. La festa d’homenatge però es va fer, es va traslladar a dins de l’Ateneu.

 

FOTOS: Afectacions a la ciutat de Berga per la ventada d’ahir. A la part superior, treballs a la teulada de Santa Eulàlia que van obligar a tancar un carrer. Autor: Miquel Sabata.  A la part inferior, contenidors caiguts per la força del vent a l’Avinguda del Canal Industrial. Autor: Ivan Genescà.