La Diputació lliura el projecte d’il·luminació dels Jardins Artigas de la Pobla de Lillet, que té un pressupost de 60.000 euros

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de la Pobla de Lillet el projecte d’il·luminació dels Jardins Artigas, realitzats per Antoni Gaudí, així com un projecte d’informació d’aquest espai per facilitar la visita a tot tipus de públic. El projecte d’il·luminació compta amb un pressupost d’execució de 60.000 euros, que seran aportats per la mateixa Diputació.

El projecte de nova il·luminació pels jardins ha estat redactat per l’Oficina Tècnica del Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb els serveis tècnics de l’Ajuntament de la Pobla de Lillet, i té com a objectiu millorar la il·luminació dels vials, així com possibilitar la realització de diverses activitats en aquest espai en horari nocturn. Un projecte que l’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, ha valorat “molt positivament” en declaracions a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, sobretot per la importància patrimonial i el valor històric i cultural dels Jardins Artigas, que atrauen milers de visitants cada any a aquest punt de l’alt Berguedà.

El treball realitzat analitza les necessitats lumíniques de diferents activitats nocturnes, com poden ser visites lliures o guiades, realització d’activitats culturals, com ara concerts, actuacions teatrals o recitals de poesia, a partir de la utilització de models d’il·luminació de baix consum i alta eficàcia situats en punts estratègics del conjunt.

Les necessitats d’il·luminació contemplen, a més dels vials de trànsit per a les persones, poder destacar aspectes rellevants del conjunt arquitectònic i ornamental com ara les baranes, el pont, les fonts, el bestiari, la gruta o les zones d’aigua com són les cascades, els llacs i les basses.

El tipus d’il·luminació a utilitzar varia en funció dels diferents elements i espais, per la qual cosa el projecte contempla tant la utilització d’elements lumínics de rasant, com els de mitjana alçada i d’altres en alçada per a espais grans i per destacar elements que requereixin il·luminació zenital.

Disseny del sistema d’informació per als visitants

Complementant aquest projecte, la Diputació de Barcelona ha lliurat també a l’Ajuntament de la Pobla de Lillet el disseny d’un nou sistema d’informació per als visitants. El projecte, realitzat per Adrià Estanyol del Departament de Projectes d’Enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), inclou la utilització d’aplicacions per a mòbils, vídeo i àudio guia en diversos idiomes, codis QR, així com elements informatius accessibles per a usuaris amb dèficits audiovisuals i auditius.

El projecte inclou també la identificació dels diferents punts d’interès, amb disseny de nous rètols, així com la creació d’una aplicació web, amb instal·lació de xarxa wifi d’Internet en tot el recinte.

Aquest projecte té un pressupost final de 49.500 euros, però la seva execució està en fase de concreció, per la qual cosa la seva implantació està prevista en diferents fases en funció del seu finançament.

Un espai d’interès amb 25.000 visitants l’any

Els Jardins Artigas són un espai que rep actualment prop de 25.000 visitants l’any, pensat  per al passeig, amb un recorregut on destaquen elements d’interès, com la glorieta; la cova, lloc original de la Font de la Magnèsia, amb arcs catenaris; la cascada o la font de trencadís, decorada amb motius vegetals; el singular pont sobre el riu, o les figures en forma de serps enroscades situades al camí de la glorieta fetes de conglomerat.

L’indret manté paral·lelismes amb altres espais gaudinians, com el Park Güell o el Jardí Invisible de l’antic manicomi de Sant Boi, però manté la singularitat de ser un espai que juga amb l’aigua, i sobretot, amb el curs del riu Llobregat que hi passa pel bell mig.

Els jardins Artigas formen part d’un important atractiu turístic de la Pobla de Lillet, que es complementa amb el Tren del Ciment, que hi té parada, i el conjunt museístic del Clot del Moro. La restauració del conjunt es va iniciar l’any 1992, amb un clar respecte per la idea inicial de Gaudí.

FOTO: Imatge dels Jardins Artigas, que ara resoldran les seves necessitats lumíniques, a la Pobla de Lillet. AUTOR: Diputació de Barcelona. 

 

X