Borredà substitueix l’enllumenat públic del municipi

L’Ajuntament de Borredà es proposa substituir l’enllumenat públic del municipi. Uns treballs que han començat ja amb una primera actuació de substitució als carrers de la Font, Placeta i carrer de Dalt. Es tracta d’una primera inversió de 3.850 euros, subvencionada en un 90% per la Diputació de Barcelona. L’alcalde de Borredà, Joan Roma, ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat que “el canvi del llum tradicional per leds, suposa un important estalvi energètic i lògicament econòmic“. I és, per aquest motiu, que l’actuació continuarà en diferents fases en els propers mesos i anys, “fins a tenir tots els llums canviats”.

Properament, de fet, es substituiran els fanals dels carrers Girona i Lleida, on es col·locaran uns d’iguals als que ja hi ha als altres carrers de la urbanització de Cal Gall, continuant amb el canvi de les bombetes tradicionals per leds en aquesta zona. Aquesta inversió, de prop de 13.000 euros, va a càrrec d’una altra subvenció de la Diputació de Barcelona i es durà a terme als voltants de Pasqua.

Joan Roma ha recordat que “a Borredà la factura de llum supera ara els 20.000 euros l’any”. De manera que el consistori “va estudiar a través de quina via podíem reduir aquesta xifra”. Roma ha explicat que “fa molts anys que el poble ja només té els llums encesos les hores mínimes indispensables per a què tothom pugui circular pel carrer en bones condicions”. Però ha dit que, amb els treballs que es faran ara, “podrem abaratir la factura del llum en un 30 o un 40%”.

Després, de la substitució dels fanals dels carrers Girona i Lleida, es preveu poder fer una fase més al nucli antic. De manera que el batlle ha dit que en “2 o 3 anys” s’haurà pogut modificar la totalitat de l’enllumenat al nucli urbà de Borredà.

També s’estudia fer una actuació important que comportarà canviar els focus de la pista de tennis, la poliesportiva i l’amfiteatre cívic d’aquest municipi de l’alt Berguedà. El seu alcalde ha dit que aquestes instal·lacions comporten una despesa molt forta en llum que podrà reduir-se també un 40% amb la instal·lació de focus led, el que suposaria això sí una inversió “important” que es faria els propers anys. De la mateixa manera, es volen canviar els focus de l’entorn de les escoles i de l’aparcament municipal, garantint la mateixa potència. Seria una inversió en diferents fases que es podria fer, segons ha detallat Roma, “a través de subvencions de la Diputació de Barcelona, que en cobrirà entre un 80 i un 90% del cost” .

Obres d’artesania als carrers

Els carrers de Borredà, a més, llueixen ja diferents obres d’artesania de ferro elaborades pel ferrer jubilat, Josep Roma. Es tracta d’una donació que ha fet aquest artista local al consistori, que ha lliurat aquestes obres al consistori de forma gratuïta, mitjançant un conveni entre les dues parts. Joan Roma ha explicat que les peces “ajuden a completar espais que quedaven poc protegits o poc arreglats”. I ha afegit que “el nostre poble és conegut i reconegut per la bona conservació del llegat arquitectònic i pel bon manteniment de tots els edificis, equipaments i infraestructures, si a més hi posem d’altres motius d’atracció, complementem el passat amb novetats del present”. El propòsit és fer-lo “més atractiu i més habitable”.

X