Borredà enllesteix la primera fase de la restauració del pont de Sant Joan, del segle XVIII

Borredà afronta ja la part final de la primera fase en l’obres de restauració al pont de Sant Joan. Aquest dimecres, de fet, l’alcalde i l’arquitecte municipal han realitzat una visita d’obres al pont de Sant Joan. Aquest pont del segle XVIII es trobava en precari estat de conservació, per la qual cosa anys enrere s’havia demanat un estudi i projecte de restauració al Servei de Patrimoni Municipal de la Diputació de Barcelona. El projecte de restauració global pujava un import de 117.000 euros. En aquest sentit, finalment, fa tres mesos es varen adjudicar les obres de la primera fase de restauració del pont de Sant Joan, per un import de 34.000 euros, procedents d’un ajut de la Diputació.

En la visita d’aquest dimecres, segons explica l’alcalde Joan Roma, s’ha constatat “la bona feina feta”, consistent en la neteja general de la base, parets i entorn del pont, per una banda; i la recuperació de l’antiga barana de pedra de la paret sud, la restauració de les parets laterals, el reforç del terra i el desviament de les aigües pluvials, per l’altra.

La previsió és acabar aquesta primera fase, a finals de la setmana vinent, tornant a col·locar les baranes de fusta, com a mesura de protecció i seguretat pels vianants, i reforçant-les amb reixats metàl·lics. Amb aquesta primera fase s’ha garantit la total estabilitat del pont, i de l’entorn; així com la recuperació de bona part de l’estètica que havia tingut en el moment de la seva construcció.

Queden, però, alguns elements importants per una segona fase que s’intentarà dur a terme a curt termini, en funció de les disponibilitats pressupostàries.

L’actuació en aquest pont té dos components importants. En primer lloc salvar un monument arquitectònic, i en segon lloc garantir la seva funcionalitat i seguretat. Per aquest pont passa el GR-4 que va de Borredà cap el Monestir de La Portella (La Quar); i és, per tant, molt utilitzat per la gent del poble i de fora que segueixen aquesta i d’altres rutes.

Per l’alcalde, Joan Roma, aquesta actuació “mostra també la sensibilitat de l’Ajuntament de Borredà envers els monuments que varen edificar els nostres avantpassats, i que mereixien atenció i dedicació per traspassar-los a les futures generacions”. D’aquí, recorda: “una anterior intervenció, consistent en la restauració de l’església romànica de Sant Sadurní de Rotgers, una segona per salvar el campanar de l’església de Salselles, i aquesta tercera per preservar el pont de Sant Joan”. Queden noves fases a l’església de Salselles, i almenys una més en el pont de Sant Joan.

X