Xavier Gonzàlez-Costa presenta el seu llibre ‘Agonia’

L’escriptor berguedà Xavier Gonzàlez – Costa ha presentat recentment a Barcelona el seu darrer llibre ‘Agonia’. Un treball que inclou tres obres de teatre: ‘L’Home (un drama)’, Premi Vila de Gràcia de Textos Teatrals 2010, ‘L’Antiquari’, Premi Bambolina 2012, i Agonia’, un diàleg entre la Vida i la Mort.

Amb aquest llibre, Gonzàlez-Costa aparca momentàniament la poesia i publica teatre, el gènere literari pel que ha estat més guardonat i que, de fet, assegura que no ha deixat mai. “Només que, pel moment que passa el sector, és més complicat de veure publicat”, ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. De fet, el gènere teatral li ha valgut fins ara ja un ampli reconeixement: a més dels dos premis que inclou el propi volum; el Premi Guillem d’Efak de Teatre Infantil i Juvenil 2012, per ‘La Caputxeta que escombrava l’escaleta’, una obra estrenada a Berga per l’Agrupació Teatral La Farsa amb un èxit extraordinari de crítica i públic.

A banda de la pròpia presentació del llibre, l’acte celebrat al teatre modernista del Centre Moral i Instructiu de la Vila de Gràcia ha inclòs l’estrena, a càrrec de la companyia Teartum, d’un fragment de l’obra que dóna títol al volum, ‘Agonia’. Un text que, gràcies a la seva excel·lent posada en escena, va emocionar al públic i va ajudar a que tota la presentació es desenvolupés amb un clima intimista i epidèrmic, inèdit en un acte d’aquestes característiques, segons han explicat fonts d’aquest centre.

En un pròleg que delata al poeta que porta a dins, el mateix autor ha volgut situar el llit al centre de l’escena com a metàfora del món, i ha estat en aquest món on l’autor ha procedit a acomodar-se, després que la Vida i la Mort interpretades per les Teartum sembressin el dubte sobre la raó que, en paraules del mateix Xavier Gonzàlez-Costa, cal “admetre i acceptar, és un paraigua foradat”. Un cop en aquest context, el periodista Carles Solà ha conversat amb l’autor i amb directors de cada una de les tres obres que s’inclouen a ‘Agonia’.

L’acte s’ha donat per finalitzat amb la intervenció del filòsof i escriptor, Josep Cunill, que ha exposat les analogies insospitades amb la filosofia clàssica i contemporània a les que Gonzàlez-Costa arriba en el seu diàleg d”Agonia’.

El proper 28 de març, emmarcat en l’agenda dels actes organitzats per Òmnium Cultural del Berguedà, Xavier Gonzàlez-Costa presentarà el llibre al Casal d’Europa de Berga, la seva ciutat. L’acte serà a 1 quart de 8 del vespre.

Berga, al centre de Gràcia

Teartum és una jove companyia de teatre que aposta per un creixement a base d’experimentació i investigació dels recursos teatrals, amb l’objectiu d’entretenir, commoure i arribar a l’espectador no deixant-lo indiferent, oferint-li els elements necessaris per emfatitzar amb els personatges i remoure’l internament amb les seves passions i contradiccions.

Ara fa uns mesos, Teartum va gaudir del seu primer gran èxit amb ‘Qui és Sarah B?’ que va fer temporada i van haver de prorrogar al Teatreneu de Barcelona.

Laia Cubilles n’era una de les protagonistes, berguedana també establerta a Barcelona, i que ara interpreta la Mort a l’obra ‘Agonia’ ​que s’ha estrenat durant la presentació del llibre.

“Es dóna la casualitat, la coincidència o el destí – ha explicat Cubilles-, que el primer professor de teatre que he tingut va ser el mateix Xavier Gonzàlez-Costa, en un taller fet a l’escola, quan jo només tenia 11 anys”. Amb ‘Agonia’, els dos berguedans han tornat a trobar-se per portar aquesta obra fins allà on sigui possible.

FOTO: Moment de la presentació del llibre de Xavier Gonzàlez – Costa a Barcelona. AUTOR: Jordi Play