Metges de Catalunya denuncia una “caça de bruixes” per l’obertura de 9 expedients a la Catalunya central, un d’ells al Berguedà

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha demanat la dimissió del cap de recursos humans de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central, Ferran Fanlo, perquè consideren que promou una “caça de bruixes” en contra facultatius de l’atenció primària. Segons el sindicat, en un període de 18 mesos s’han interposat 9 expedients disciplinaris a metges del Bages (6), l’Anoia (2) i el Berguedà (1). Els casos que han generat més polèmica al territori són els expedients a tres facultatius del Bages acusats d’atendre persones de mútues privades a l’ambulatori. Segons el sindicat, aquestes persones “desconeixien que no podien atendre amb normalitat aquests pacients” i demanen a l’ICS que difonguin un “criteri exacte”.

Es tracta d’expedients que s’han obert i tramitat, segons el mateix sindicat, en el darrer any i mig, però que fins ara no havien vist la llum pública. El Sindicat Metges de Catalunya assegura que en els sis nous casos, que ara s’han conegut, entre els quals n’hi hauria un del Berguedà, els metges no han estat expedientats per fer ús de les instal·lacions del CAP per atendre consultes mútues sectorials, com si passava amb els facultatius afectats a Monistrol, Castellbell i Balsareny, sinó per motius “disciplinaris o de mala praxi”.

Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat s’han posat en contacte amb Metges de Catalunya però aquestes fonts sindicals han explicat que no podien concretar en quin municipi o zona del Berguedà exerciria el metge expedientat a la comarca, ni la seva identitat.

D’altra banda, fonts del sindicat haurien apuntat a diversos mitjans que aquests casos tenen un punt comú, que és que els metges són d’un mateix perfil: per damunt dels 55 anys d’edat i amb una llarga trajectòria d’exercici de la professió en el mateix municipi. Una coincidència més que porta als representants sindicals a creure en “una caça de bruixes”, cap a un sector mèdic que “per l’antiguitat que acumula, és costós per a les arques públiques”.

Per la seva banda, l’ICS ha manifestat, però, que aquests expedients administratius “formen part de la gestió interna de l’organització” que, en el conjunt del territori, supera els 1.400 professionals.

X