Viver i Serrateix podrà iniciar enguany les obres d’adequació al monestir de Santa Maria per valor de 250.000 euros

Els treballs de restauració del monestir de Santa Maria de Serrateix, per valor de 250.000 euros, començaran aquest mateix any 2015. Així ho ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, l’alcaldessa de Viver i Serrateix, Isabel Serra.

Es tracta d’una rehabilitació que ara es veu més a prop, de la que ja s’ha pogut fer un projecte, i que estava marcada al calendari des de l’estiu passat, quan va dur-se a terme “la signatura del conveni de l’1% Cultural – per les obres de l’Eix Transversal C-25 – entre l’empresa Cedinsa, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i el mateix Ajuntament”, ha recordat Serra.

Durant el 2014 va treballar-se ja, doncs, en concretar el projecte de les intervencions a fer al monestir, tenint sempre en compte el Pla Director de Restauració; un document que s’ha pogut realitzar, per la seva banda, gràcies als recursos de la Diputació de Barcelona. De manera que l’alcaldessa Serra espera poder començar les obres ja aquest any. I a més n’ha avançat el contingut: “Servirà per posar al dia i reforçar les mesures de seguretat dels espais que s’obren al públic, per iniciar la rehabilitació d’una edificació de gran valor històric que és molt desconeguda a la comarca, de manera que es reconstruirà l’antiga casa del vicari de dins del monestir”, ha explicat.

La intenció és poder-ne fer també una potenciació turística. De manera que, tot i que demanant-ho amb antelació, o anant-hi el diumenge després de missa, el monestir ja es pot visitar; s’aprofitarà que aquest cap de setmana, es celebra la 3a edició de la Fira de Serrateix per fer-hi visites guiades i obrir-lo al públic de manera més àmplia. “La gent podrà veure’l tal i com està ara, i els direm que aviat s’hi podrà intervenir per a millor”, ha relatat Serra. Serà el dia 15 en el marc de la mostra.

Edificació desconeguda amb història

El monestir de Santa Maria de Serrateix va ser fundat al segle X, gaudint de la protecció dels comtes de Cerdanya i dels senyors del Berguedà. Va acumular un important patrimoni i les seves rendes li van permetre fer importants obres arquitectòniques, des de la seva fundació fins el segle XIX. Les obres de l’església del monestir es van iniciar a finals del segle XI, sent consagrada el 1126. És una església de planta de creu llatina, d’una sola nau, coberta amb volta apuntada reforçada amb arcs torals i capçada a llevant per un absis semicircular decorat, a l’exterior, per arcuacions cegues i bandes llombardes. Sota el creuer hi ha una cripta.

Al segle XVIII s’efectuaren importants obres de remodelació: les absidioles semicirculars que flanquejaven l’absis van ser substituïdes per les capelles quadrades actuals; es va fer nova la porta d’entrada; s’enguixà la nau i es decorà tota l’església amb elements neoclàssics. I l’incendi de l’església durant la guerra civil provocà la destrucció del seu interior.

El campanar, a ponent, és una torre massissa del segle XIV. D’aquest segle són també el palau abacial, el pati i la torre. El claustre gòtic va ser substituït a finals del segle XVIII per l’actual, d’estil a cavall entre el barroc i el neoclàssic. El conjunt va ser declarat Bé d’Interès Cultural l’any 1982.

L’1% Cultural en el marc de l’Eix Transversal

A través del mateix conveni que possibilitarà enguany les obres a Santa Maria de Serrateix, al juliol el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el director general de Cedinsa Transversal, Joan Manel Manrique, van signar, de fet, els convenis de les sis actuacions de rehabilitació de monuments que es realitzaran a la Catalunya Central per un valor total de 2 milions d’euros gràcies a l’1% cultural de les obres de l’eix Transversal C-25 a cura de la firma Cedinsa.

El paquet d’intervencions incloïa les obres de millora ja fetes a l’església de Sant Vicenç de Cardona, la de l’església de Santa Maria de l’Estany i el jaciment de Puig Ciutat d’Oristà al Lluçanès, a banda d’actuacions a Calldetenes i Roda de Ter (Osona).

Una fira amb 80 parades i demostracions

El diumenge 15 de març al matí hi haurà la 3a edició de la Fira de Serrateix, que es farà a la plaça del monestir i als entorns de l’Ajuntament. Es tracta d’una fira agrícola, d’artesania i de productes de proximitat que aplegarà unes 80 parades, i que oferirà àpats durant tot el matí, amb cigrons amb botifarra, cansalada i costella confitada, i també amb torrades.

Hi haurà, a més de les visites guiades al Monestir de Santa Maria de Serrateix, un inflable gratuït pels nens i demostracions, tant de talla de fusta amb xerrac, com d’elaboració d’estella per a calderes de biomassa, ja que aquesta és també una de les apostes energètiques del municipi que forma part de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa.

X