La Patum Infantil tindrà veu dins el Patronat però no en formarà part als estatuts

La Patum Infantil tindrà veu dins del Patronat del Corpus berguedà, però no en formarà part de forma estatutària. L’ens ha celebrat, aquest divendres, una reunió plenària per tal d’acordar una proposta de modificació dels seus estatuts, de la que es procedirà a fer-ne un esborrany que haurà de ser aprovat per tots els membres de l’ens i que, després, es presentarà al ple de l’Ajuntament de Berga. Ho ha explicat així a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, el gerent del Patronat Municipal de la Patum, Albert Rumbo. Rumbo ha recordat que la Patum Infantil “ja fa anys” que té presència al Patronat, però ara s’explicitarà el fet que hi hagi presència fixa de la mateixa en el ple anterior i en el posterior a la festa, i sempre que “els seus responsables considerin oportú assistir-hi, es deixa oberta aquesta possibilitat en qualsevol altre ple”. Avisant amb antelació seran inclosos a l’ordre del dia i, d’aquesta manera, podran exposar aquells temes que creguin que són necessaris de compartir. “Malgrat que fins ara sempre que ha calgut parlar de res, ja hem comptat amb ells”, ha reiterat Rumbo.

La dificultat per regularitzar la Patum Infantil dins del Patronat Municipal de la Patum ve del fet que, mentre que l’ens que gestiona la Patum és públic i pertany a l’Ajuntament, la Patum Infantil consta jurídicament com a una entitat privada. “Posar-los a dins, suposava certa complexitat de gestió per aquest caràcter privat, amb estatuts propis”, ha concretat Rumbo, que ha dit que la decisió final que s’ha pres al respecte, “s’ha consensuat” amb responsables d’aquesta part de la festa. Sergi Montaner, responsable de la Patum Infantil, solia assistir ara als plens del Patronat en condició de patumaire.

patum infantil 2Un dels objectius de la modificació dels estatuts és, de fet, una major agilitat dels tràmits que l’ens porta a terme. De manera que, a partir d’ara, es donarà una capacitat més gran a la Comissió Executiva, permetent-li que pugui aprovar temes menors i genèrics, i que només hagi de passar comptes a la Comissió General. La Comissió Executiva es reunirà cada 30 dies a partir del moment en què s’aprovin els nous estatuts, en comptes de cada 60, per tal d’agilitzar les decisions que es prenguin, “i per fer-la més operativa”, ha relatat Rumbo. Pel mateix motiu, es demanarà la participació del secretari de l’Ajuntament “per donar-hi una major oficialitat a les decisions que s’hi prenguin”, ha dit també Albert Rumbo.

Com que les persones que formen part del Patronat de la Patum representen, en el cas dels caps de les comparses, tot un col·lectiu, s’inclourà a partir d’ara, a més, el càrrec de suplent perquè “si el representant d’alguna d’aquestes no pot anar a la reunió, ho pugui fer una altra persona i no hi hagi de faltar ningú”.

Es tracta d’una proposta, això sí, que ara es convertirà en un esborrany que passarà per mans de tots els membres del Patronat, que l’hauran d’aprovar, i que després – en última instància – passarà pel plenari local.

“Cap problema” per la integració de l’ens als pressupostos de l’Ajuntament

“No ha de ser un problema”, ha explicat també Albert Rumbo al respecte de la decisió de l’Ajuntament de Berga d’integrar el Patronat de la Patum, el de l’Escola Municipal de Música i el de l’Escola Bressol, als pressupostos del consistori.

“En la reunió només s’ha destacat que el que sí que cal fer és poder comentar anualment el pressupost de la Patum abans que tot el gruix del pressupost no s’aprovi definitivament, perquè el Patronat pugui valorar quins canvis cal que hi hagi en els comptes de la festa respecte l’any anterior”, ha matisat Rumbo. Administrativament, el Patronat Municipal de la Patum, el de l’Escola de Música i el de l’Escola Bressol, han passat enguany a formar part dels pressupostos de l’Ajuntament, també per una qüestió “d’agilitat”, va dir al febrer la regidora d’Economia Sílvia Salvador.

FOTOS: Patum Infantil a la plaça de Sant Pere, divendres de Corpus. AUTOR: Patum Infantil

X