Veïns de la Ribera de Vilada veuen “deixadesa” de la brigada municipal en camins d’accés a cases aïllades

Veïns del barri de la Ribera de Vilada, a la part baixa del poble, han volgut fer patent la seva queixa pel que consideren que és “deixadesa de la brigada municipal” en el manteniment d’alguns camins del municipi cap a les masies que queden més apartades de la zona, “sense ser extremadament lluny del nucli urbà”, segons ha denunciat David Blasi, als micròfons de Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. Blasi viu a la masia de Cal Bep de la Ribera, i ha explicat, juntament amb d’altres veïns de la zona, que es tracta d’una àrea en què hi ha diferents habitatges dispersos amb camins “difícils” de terra.

“Hi va arribar a haver un dia en què no vam poder sortir de casa perquè havien remogut la terra, després va ploure i el camí va tornar-se totalment impracticable”, ha dit David Blasi, que ha relatat que en la mateixa àrea hi ha d’altres cases de pagès on la situació no ha arribat a l’extrem de no poder-hi passar, però també han tingut problemes perquè “es tracta de camins de terra, on costa molt que s’hi facin actuacions”. Segons aquest veí, en el seu accès concret “van passar amb una excavadora i van obrir un forat de mig metre de fondària i 50 metres de llarg, van remoure la terra i, en ploure, això va fer empitjorar molt l’estat del camí que ja era de terra”.

Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat n’han volgut parlar també amb l’Ajuntament de Vilada. L’alcalde, Pere Farré, explica que “el que es va fer, va ser solucionar un problema que hi havia, perquè com a consistori som també servei municipal d’aigües i s’havia rebentat un tub que calia canviar”.

Farré ha defensat que “hi ha una actuació programada per millorar aquest tram” i que responsables del consistori “hi vam baixar expressament per veure l’estat del camí sobre el terreny i s’hi anava a treballar tan aviat com fos possible”, ja que – ha recordat que – la maquinària no pot passar sobre una superfície enfangada, “calia esperar que no plogués per endreçar el camí”, tal i com defensa que hi ha la intenció de fer.

fang Vilada 1Segons la queixa dels veïns, que ha traslladat amb més èmfasi Blasi, “ja fa setmanes que s’havia dit a l’Ajuntament que, a través del camí de terra remoguda d’accés a una de les cases, hi baixava sempre aigua, ja que hi passen canonades i segurament hi havia algun problema amb un dels tubs”. David Blasi ha relatat, en aquest sentit, que “efectivament després de setmanes d’avisar-los, van venir: però el que van fer per arreglar-ho va ser obrir el camí, remoure la terra i aquest va convertir-se en un absolut fangar”. Per aquest veí, el pitjor va ser que després va ploure: “Just abans de la setmana en què va haver-hi pluja de manera força seguida, va venir la excavadora i tot va quedar impracticable”.

“Dissabte i diumenge era impossible circular-hi, no s’hi podia passar: no vaig poder anar a treballar”, ha denunciat David Blasi, que explica a més que aquest fet va comportar-li seriosos problemes a la feina. “No hi vaig poder anar perquè era impossible sortir de casa amb el cotxe tot i que ja havíem avisat a l’Ajuntament d’aquesta problemàtica”, ha reiterat.

“Ens han dit que, de la manera que estava, de moment no s’hi podia fer res; però nosaltres sí que ens hi hem hagut d’arremangar i treure el fang tant com hem pogut, almenys que hi pogués passar el cotxe”, ha dit David Blasi, que creu que hi ha diversos camins del municipi que necessiten “una actuació d’endreça”.

D’altres veïns de la zona han coincidit a explicar que “els camins estan deixats i ja fa temps que som conscients que, per la situació econòmica actual, hem de ser els particulars, els que acabem mantenint aquests accessos en unes mínimes condicions”. Pels propietaris de Cal Bover, per exemple, “és una problemàtica que no és nova, però que entre tots anem sortejant”.

X