El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà mostra “inquietud” per la posada en marxa del projecte de biomassa a la comarca

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà (GDNB) ha mostrat la seva inquietud, aquest dilluns, per la posada en marxa del projecte de biomassa a la comarca, que va anunciar el 4 de febrer passat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Josep Maria Pelegrí, conjuntament amb el President de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa, Jesús Calderer. Ja que el projecte, segons han explicat fonts del GDNB, planteja la tala forestal de 15.977,6 hectàrees de bosc de la comarca.

Casa Nova GPer al Grup de Defensa de la Natura del Berguedà “és útil recordar que, amb l’objectiu de ser una eina per a la valoració d’aquest tipus de projectes, l’any 2011 es va presentar l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya, que va identificar els 292 boscos i rodals de màxim valor ecològic i mediambiental del nostre país; els quals ocupen tan sols el 0,3% de la superfície forestal de Catalunya, i 13 dels quals es troben al Berguedà”.

D’aquesta manera, segons han relatat responsables del grup, “un nombre considerable d’aquests boscos de valor incalculable ja han estat objecte de tales, cosa que va moure ja el Parlament de Catalunya, el 27 de febrer de 2014, a aprovar per unanimitat una moció que instava el Govern a adoptar mesures efectives i urgents; per evitar que es talés cap bosc singular més d’entre els inclosos a l’inventari”.

El principal temor que presenta l’entitat és que “el Departament d’Agricultura ha ignorat aquest mandat parlamentari i és el primer a promoure la realització de tales en aquests boscos, com ha passat a la baga de Riu de Cerdanya”.

Boscos singulars

Queralt 1Al Berguedà, i malgrat que – han assegurat – que el Departament manté el corresponent recull “ocult a la difusió pública”, el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà diu tenir dades que els permetrien afirmar que “hi ha un aprofitament forestal, sota codificació B-194, que molt probablement afectaria el bosc de la baga de Queralt, de Berga; essent també possible que el B-204 afecti el de la baga de la Casa Nova, de Cercs; i el B-211 el de la baga de Rus, de Castellar de n’Hug, tots ells inclosos a l’inventari de boscos singulars, sense que puguem descartar que n’hi hagi altres”.

Fonts del Grup de Defensa de la Natura han enviat un comunicat als mitjans de comunicació i als diferents grups polítics en què han volgut remarcar que no s’oposen “de cap manera” al projecte d’aprofitament de la biomassa, però en què han reiterat que “seria absurd que una iniciativa pública que vol ser favorable al medi ambient causés dany als boscos de més valor natural del Berguedà”. Per a l’entitat: “A la gran majoria dels boscos de la nostra comarca talar seria no tan sols acceptable, sinó beneficiós. No cal fer-ho, doncs, en aquests”, consideren.

El Grup de Defensa de la Natura també apel·la als diferents ajuntaments i formacions polítiques “a sol·licitar informació acurada, per fer tot el possible perquè no es talin aquests boscos”.

FOTOS: Imatges dels boscos considerats singulars del Berguedà, cedides pel Grup de Defensa de la Natura del Berguedà. AUTOR: GDNB

X