El Berguedà tanca el març amb 2.774 persones a l’atur

L’atur al Berguedà es manté per sota de les 3.000 persones. El març s’ha tancat amb 2.774 persones sense feina, una xifra lleugerament més baixa que els mesos anteriors. Al febrer, la quantitat d’aturats a la comarca se situava als 2.856, fins a 82 persones més sense feina que en l’actualitat, la qual cosa significa un lleuger descens del 2,95%.

La xifra de parats de l’últim mes també és inferior a la del mes de març del 2014, en què hi havia 3.247 aturats.

Segons les dades extretes del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, l’atur al Berguedà baixa ara després d’un principi d’any en què la mateixa dada havia anat lleugerament a l’alça. El nombre de desocupats a la comarca s’ha mantingut per sota dels 3.000 des del mes de juny de l’any passat, i va registrar el mínim de 2014 al desembre, amb 2.788 persones sense feina. A final d’any, per tant, hi havia 14 persones més a l’atur que en aquest darrer març.

Si ens fixem en l’atur per municipis, a Berga, al març hi ha hagut un descens de l’1,4% respecte el febrer. A la capital berguedana, la xifra ha baixat fins als 1.369 aturats, 20 persones menys sense feina que l’últim recompte mensual. I també ha disminuït a Gironella, en què ja hi havia una tendència a la baixa els darrers mesos, i que ara ha perdut un total de 25 parats, passant dels 339 als 314.

En municipis més petits, s’han registrat descensos en el nombre d’aturats en diverses poblacions. Per exemple, a Puig-reig, que n’ha restat cinc i se situa en les 266 persones sense feina o a Bagà, que n’ha perdut 7 fins a quedar en 153. També n’han baixat 2 a Guardiola de Berguedà (73) o a Montmajor (16).

I hi ha cinc aturats menys a Olvan, on la xifra se situa en 64. A Sant Julià de Cerdanyola, la dada ha anat de les 7 a les 4 persones sense feina; a Vilada, de les 33 a les 29; i a Castellar de n’Hug en què s’ha passat dels 9 als 5 aturats.

D’entre els municipis que han registrat un augment de l’atur, es tracta de casos en què hi ha hagut només lleugeres variacions. A l’Espunyola, n’hi ha 3 més amb 16 persones a l’atur; a la Pobla de Lillet, s’ha arribat als 81 parats després de sumar-ne un, i a Viver i Serrateix es passa de 9 a 10.

El març del 2014 es va tancar amb una xifra registrada de 3.247 persones a l’atur al Berguedà. Ara són 2.774, per tant 473 desocupats menys, que representa una reducció del 14%.

La reducció de l’atur del març és la millor d’aquest mes en 19 anys

L’atur registrat a Catalunya ha baixat aquest mes de març un total de 9.469 persones respecte el mes de febrer, i es va situar en les 571.655, segons les dades facilitades aquest dilluns al matí pel Ministeri d’Ocupació. La caiguda mensual és la major dels últims 19 anys, des que va començar la sèrie històrica el 1996, i també la major caiguda interanual en un mes de març aquestes dues últimes dècades, ja que va disminuir en 52.812 persones. Catalunya porta 21 mesos seguits de caigudes interanuals de l’atur. A l’estat, el descens ha estat de 60.214 persones, la major reducció en 13 anys, i l’atur se situa en els 4,45 milions de persones.

Segons l’atur registrat aquest tercer mes de l’any, Catalunya ha registrat el descens més gran en un mes de març, tant en termes comparatius mensuals, com interanuals, amb 9.469 i 52.812 persones menys, respectivament. Això suposa la millor dada absoluta des del 1996, que és quan comença la sèrie històrica, amb un descens mensual de l’1,63%, el millor percentatge des del 2005, i un descens interanual del 8,46%, la millor dada des de l’any 2000. Això fa que Catalunya sumi 21 mesos consecutius de caigudes interanuals de l’atur, des del juliol del 2013.

Al conjunt de l’estat, l’atur registrat va baixar en 60.214 persones, el descens més gran en aquest mes des del 2002, i l’atur se situa en els 4,45 milions de persones, un 1,33% menys que al febrer i un 7,17% menys que al març de l’any passat. En els últims sis anys l’atur al març havia crescut una mitjana de més de 35.000 persones.