La PAHC del Berguedà aconsegueix desvincular una víctima de violència de gènere de la hipoteca que la lligava al seu maltractador

Fa tres anys que la Montse Rodríguez, una berguedana de mitjana edat, va poder separar-se de la seva exparella, que la maltractava i del qual explica que va aconseguir una ordre d’allunyament. Va haver d’anar-se’n per tornar a començar i deixar enrere aquella situació d’abús. Rodríguez, però, seguia lligada a aquest home a causa de la hipoteca que compartien. Quan la Montse va marxar de l’habitatge compartit per sobreposar-se a la situació de violència de gènere en què vivia, el seu exmarit va decidir no pagar més la hipoteca tot i viure en aquell pis.

Per a la Montse, llavors, el deute amb l’entitat bancària per la hipoteca d’una casa en què no tenia la possibilitat de viure i en què seguia estant-s’hi el seu maltractador, va anar creixent fins que el banc va arribar a demanar-li 15.000 euros.

Va ser llavors que va prendre la decisió de demanar ajuda a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Berguedà, que va començar a treballar en el cas la tardor del 2014. “La Montse ja havia anat a l’entitat bancària en incomptables ocasions però l’hi deien que no hi havia una sortida legal per a la seva situació, que estava vinculada a aquesta hipoteca”, ha explicat aquest matí Andreu Vilardell, membre de la PAHC, a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. La plataforma va acompanyar-la llavors a l’entitat bancària que li exigia una quantitat d’un deute que li atribuïen com a cotitular del préstec.

“Vam anar-hi 3 o 4 vegades més, al principi deien que era impossible; va ser una negociació difícil ja que ens deien que era una situació que no estava contemplada, però finalment l’entitat va accedir a deslliurar a Montse Rodríguez de la hipoteca, encara que com a cas excepcional, no hi ha una llei que ho reguli”, lamenta Vilardell.

Precedent per a d’altres víctimes de violència de gènere

Es crea així un precedent que pot ajudar a moltes d’altres dones que es troben en el cas de la Montse i que ja s’ha difós a la resta de PAHCs de Catalunya i Espanya. La mateixa Montse Rodríguez ha explicat, en una entrevista a aquesta emissora, que “al principi dubtes, no saps si et podran ajudar perquè la situació era molt complexa; però la gent de la PAHC m’ha donat moltíssim suport”.

Per Andreu Vilardell “es tractava d’una situació límit en què el maltractament exercit per l’exparella de Rodríguez seguia a través d’aquest xantatge de no pagar la hipoteca tot i tenir els recursos econòmics; de fer-la patir així”. Montse Rodríguez no tenia una sortida legal per desvincular-se de l’obligació de pagar l’habitatge que ara era la casa del seu maltractador. Per aquest motiu, Vilardell ha assegurat que espera que el que han aconseguit a Berga “serveixi de precedent, estem segurs que hi ha dones en la mateixa situació que la Montse”.

En aquests moments, la dació en pagament o la desvinculació d’una hipoteca com en el cas de la Montse, “depèn en molts casos de la tasca de pressió que està fent la PAHC”, ha recordat Vilardell, que ha assegurat que “no hi ha voluntat política per resoldre-ho” i “s’acaba havent de lluitar cada cas”.

FOTO: Montse Rodríguez i Andreu Vilardell, aquest matí als estudis de Ràdio Berga. AUTOR: Ricard Codina

X