Berga, Societat

Ernest Maragall: “Per a què l’E-9 fins a Tolosa sigui possible, caldrà que el territori per on ha de passar reuneixi unes condicions que el facin indiscutible”

Ernest Maragall: “Per a què l’E-9 fins a Tolosa sigui possible, caldrà que el territori per on ha de passar reuneixi unes condicions que el facin indiscutible”

L’exconseller d’Ensenyament i eurodiputat per ERC – NECat, Ernest Maragall, ha estat a Berga per discutir amb els empresaris de la comarca i la gent de la formació que representa a Brussel·les, el futur de l’euroregió a la qual pertany el Berguedà. “Una de les qüestions que justificarien l’euroregió, seria tenir la capacitat de reacció que faria possible l’E-9”, ha expressat. En aquest sentit, Ernest Maragall ha posat sobre la taula que la manca d’execució de l’E-9 fins a Tolosa, “no pot servir d’excusa perquè el territori no vagi endavant”. D’aquesta manera, l’eurodiputat ha considerat que “per a què l’E-9 arribi fins a Tolosa, caldrà que el territori per on passa – també el Berguedà – reuneixi unes condicions que el facin indiscutible”.

Segons Maragall, aquestes condicions passarien per un major desenvolupament demogràfic i per no baixar els braços en termes econòmics. “No s’hi val pensar que Europa és molt gran i que el Berguedà és molt petit; i que, per tant, com que no hi ha una bona comunicació amb el continent ja no som Europa, perquè no és cert”, ha puntualitzat. Ernest Maragall s’ha mostrat convençut que tant el Berguedà, com el Bages, Barcelona, el Govern català i també la regió francesa del Migdia Pirineus “són capaços de crear les condicions que acabin portant el desdoblament de l’E-9 al seu territori”.

Per Maragall “hi ha tot un terreny d’iniciativa possible”; també més enllà de la política, de professionals i empresaris, que “ha de fer-se la gran pregunta al revés del que s’ha fet a vegades: no ens hem de demanar què podem demanar a Europa, sinó què és el que hi podem afegir, quin és el nostre valor, el nostre actiu”.

Hi ha, per això, necessitat de consciència europeista com a territori. Precisament un dels punts que Ernest Maragall ha reconegut que ha flaquejat per la crisi. “Hi havia una imatge idealitzada, utòpica d’Europa, amb alguna mesura poc realista. Europa era una molt bona notícia i, de sobte, ara s’associa molt particularment a la situació de crisi econòmica, cal treballar per canviar-ho, abandonar l’obsessió de l’austeritat, passant a una òptica de defensa del creixement i del reequilibri del seu territori”.

L’eurodiputat ha explicat que des del Parlament Europeu es treballa en “donar sentit a l’especialització dels territoris, que aquests puguin decidir i definir les apostes, on se la juguen; i no està clar que a Catalunya sapiguem aprofitar-ho”.

“Catalunya ha de ser-hi present, a Europa, perquè te la necessitat de ser-hi”, ha valorat Maragall.

Reconfiguració del mapa de l’esquerra catalana

L’encarregada de presentar Ernest Maragall al públic ha estat Marie Kapretz, alcaldable per ERC de Cercs. Una ocasió que Maragall ha aprofitat per dir que “el mapa de l’esquerra a Catalunya s’està redefinint, amb l’evident i creixent realitat d’acords i incorporacions que posen en contacte l’independentisme republicà amb el socialisme sobirà”.

Hi ha diferents formes, “el camí que ha pres Impuls pel Berguedà – els membres del qual han passat a ERC – és una d’aquestes opcions; però també veurem coalicions i llistes de socialistes que després, a nivell comarcal, s’entendran amb forces sobiranistes”, ha afegit en un caire més local. Per Maragall, tot plegat, “és una bona notícia democràtica”.

Esperança en el reconeixement d’Europa però amb l’avís que serà complicat

“Si fem les coses bé, amb autoexigència i solvència, es crearà una successió de fets que farà a Europa entendre i acceptar”, ha dit també Ernest Maragall respecte el possible o no reconeixement europeu a una Catalunya independent. Això sí, ha advertit que “serà complicat, forma part de la complexitat del procés”.

E9 ERC Ernest Maragall Esquerra Euroregió NECat Unió Europea

Estic amb tu

Comentaris

  • Esteban Amills Sisó

    Resulta que un antic amic (això ho diu ell, no pas el Ernest), i company de Partit i escó, li dona en el Joan Roma tot una lliçó de perquè no es va fer, ni es fa, i veurem si es farà. La carretera desdoblada fins a França per el Túnel del Cadí. Saber plegar, encara que sigui després de 28 anys, es una lliçó de saber i estar, que no hom sap aplicar-se.