Sant Jordi omple de llibres i roses el centre de Berga en una jornada també amb protagonisme d’autors i editors locals

DSC_0420Els carrers i les places del territori s’han omplert aquest dijous de llibres i roses coincidint amb la diada de Sant Jordi. El bon temps del matí ha animat també als berguedans a sortir de casa des de ben d’hora, per triar i remenar entre la multitud de parades. Els llibreters i floristes encaren la jornada amb la idea que aquest és un dia especial pel sector, especialment després d’anys d’una crisi molt generalitzada i que els ha afectat de ple. Creuen, així, que pot ser que se superin les xifres de vendes de l’any passat. Però a banda dels títols mediàtics, Sant Jordi també pot servir per descobrir autors i temàtiques locals.

A Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat hem parlat aquest matí amb en Jaume Huch, responsable d’Edicions de L’Albí. I d’entre les novetats per aquest Sant Jordi, a L’Albí, hi ha la novel·la ‘La mirada enrere’, de Marila Pons (448 pàgines, i que es pot adquirir a 20 euros), i el poemari ‘Amb sabates de pluja’, de Montserrat Altarriba (96 pàgines, 15 euros). Ambdues són obres d’autors propers. Dos llibres que, en aquest cas, Jaume Huch ja va presentar, aquest dimecres, en un acte a la nova Biblioteca de Gironella i amb la presència de Mossèn Climent Forner.

D’altra banda, l’editorial també ha publicat recentment ‘Retorn a Casa. Dotze Anys d’Articles a Regió7’ de Josep Tomàs Cabot (272 pàgines, 18 euros); i ‘Maria, en el misteri trinitari’ (224 pàgines, 18 euros) una reflexió mariana de Martí Just. Tot plegat, una excel·lent notícia per un sector, el literari, on no es fàcil tirar endavant i pel qual Sant Jordi és un gran al·licient. Tal i com ha reconegut el propi Jaume Huch, que ha celebrat que aquest “sigui un dia en què la gent s’anima a llegir, a compartir, a comprar i regalar llibres”.

La Catalunya central més literària fa pinya

DSC_0419Jaume Huch ha destacat el suport que des de l’Albí es dóna als autors de casa, tant del Berguedà com del territori proper. En aquest sentit, ha recordat que una quarantena d’escriptors de la Catalunya Central formen part del col·lectiu Narradors Centrals, una entitat sorgida aquest mateix mes d’abril amb l’objectiu de donar visibilitat a aquests autors i descentralitzar l’activitat més enllà de Barcelona i la seva àrea d’influència; i amb la qual s’ha impulsat enguany una roda de presentacions a Manresa, Berga, Vic i Igualada sobre les principals novetats literàries que es poden trobar a les llibreries aquest Sant Jordi.

A més, Berga acull avui la segona marató de lectura per la llengua. Se celebra durant tot el dia, de 10 a 14 hores i de 15.45 a 20 hores, a la plaça de Sant Joan. Amb la participació de l’Institut Serra de Noet, l’Escola La Valldan, l’Escola Santa Eulàlia, l’Escola Xarxa, l’Escola Vedruna, La Salle, el Consorci per a la Normalització lingüística, l’Institut Guillem de Berguedà, alumnes de les classes de català de Càritas, l’Escola Sant Joan Munt d’Arts, el Grup de teatre Casal de la Gent Gran, el Patronat, La Farsa, voluntaris, rapsodes berguedans, Anònim Teatre i Tràfec Teatre.

Jordi Cussà i Josep Maria Ballarín, dos noms berguedans del dia

L’escriptor berguedà Jordi Cussà estrena enguany ‘Formentera Lady’. Del seu nou llibre ha dit que és la “crònica d’una generació desfeta”. ‘Formentera Lady’ és també una història paral·lela al seu èxit ‘Cavalls Salvatges’. Cussà assegura que el temps entre ambdues novel·les ha canviat també la manera d’expressar el que escriu: “És com utilitzar un calidoscopi per veure el paisatge, tota aquesta gent que trobem al llibre, totes les seves experiències i vivències. En els quinze o vint anys que van des de que vaig escriure ‘Cavalls Salvatges’ (2000) fins ara, aquest calidoscopi ha girat, ha fet dues o tres voltes”.

Per la seva banda, i amb 95 anys, Mossèn Josep Maria Ballarín acaba de publicar també el seu últim llibre, amb Efadós. L’editorial ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, que ‘El sac dels records’ són les memòries del mossèn. Un llibre en què s’hi recullen anècdotes de tota una vida i en què, a contraportada, ell mateix afirma que “ara, així de gran, tot allò que m’ha passat és vist des d’un somriure gairebé divertit”. Ballarín ha publicat una quarantena de llibres, entre els quals hi ha el supervendes ‘Mossèn Tronxo’ (Club editor, 1989) , del qual ha venut més de 100.000 exemplars, ‘Santa Maria, pa de cada dia’ –premi Ramon Llull 1996–, ‘L’església amb cabres i tot: signes del temps’ (Columna, 2004) i ‘ Mossèn Ballarín per ell mateix’ (Pòrtic, 2013).

FOTOS: Ambient al carrer Major de Berga aquest matí de dijous. AUTOR: Ivan Genescà