Mobilitat Berguedà

Societat

Protecció Civil realitza un simulacre d’accident de trànsit amb incendi a l’interior del Túnel del Cadí

Protecció Civil realitza un simulacre d’accident de trànsit amb incendi a l’interior del Túnel del Cadí

Protecció Civil de la Generalitat i Túnels de Barcelona-Cadí han organitzat la passada matinada de dijous un simulacre d’accident de trànsit, amb posterior incendi de vehicle a la carretera C-16 a l’interior del Túnel del Cadí.

L’objectiu de l’exercici ha estat posar en pràctica el Pla d’Autoprotecció de la instal·lació; comprovar els sistemes de detecció, realitzar els avisos corresponents i les actuacions del personal davant aquesta situació d’emergència; i alhora millorar la coordinació entre el personal de la instal·lació i els diferents cossos d’emergències actuants.

L’exercici ha simulat la col·lisió i posterior incendi d’un turisme a la meitat del túnel, a uns 2.500 metres de cada boca, amb els dos ocupants d’aquest vehicle ferits per intoxicació de fum. L’escenari del simulacre s’ha situat – hipotèticament – en un dia laborable al matí, amb la presència de diversos vehicles dins del túnel en el moment de l’accident, tot i que l’exercici s’ha realitzat de matinada per alterar el mínim possible el normal ús del túnel per als usuaris.

Un cop detectat l’accident, Túnels de Barcelona-Cadí ha sol·licitat l’ajuda externa trucant al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. A més, l’empresa ha activat el Pla d’Autoprotecció (PAU) en fase d’emergència general. Posteriorment, el cap de l’emergència ha donat l’ordre d’actuar als equips d’intervenció i primers auxilis a l’espera de l’arribada dels cossos operatius externs.

ambEl telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha alertat els Bombers de la Generalitat, que han mobilitzat quatre dotacions terrestres a la boca nord i dos vehicles més a la boca sud de diferents parcs de la zona. El primer vehicle de Bombers s’ha coordinat amb el personal del túnel per fer una valoració precisa de l’emergència, ho ha comunicat al Control Central de la Regió d’Emergències Centre, i s’han iniciat les primeres maniobres de rescat, tenint en compte la quantitat de fum, la radiació i la temperatura de l’interior.

Per poden garantir la maniobrabilitat dels vehicles de bombers, han entrat a l’interior del túnel la menor quantitat possible de dotacions i la resta d’efectius de bombers han accedit al túnel a peu. Un cop al lloc de l’accident, han procedit a girar el vehicle de bombers en direcció a la boca del túnel que estava lliure, per tal de garantir una ràpida sortida en cas de complicacions, i han realitzat les maniobres de protecció, rescat i salvament de les persones atrapades en els seus vehicles així com també en l’extinció de l’incendi. A més, també han realitzat tasques de suport als serveis sanitaris en les primers atencions dels possibles afectats – que eren voluntaris que han accedit a fer de figurants.

Paral·lelament, i quan l’emergència ho ha permès, un efectiu dels Bombers s’han desplaçat a la sala de control del túnel del Cadí per tal de coordinar i garantir el flux d’informació entre els bombers i la instal·lació.

Per atendre l’emergència el Sistema d’Emergències Mèdiques ha desplaçat al lloc de l’incident 2 unitats de Suport Vital Avançat (SVA) amb un metge, un infermer i un tècnic en emergències sanitàries (TES) respectivament, i 2 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) amb 2 Tècnics de Transport Sanitari, amb un total de 10 professionals.

Un cop feta la recepció dels malalts, se’ls ha avaluat i estabilitzat per procedir a traslladar-los a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.

El grup d’ordre ha quedat constituït pels Mossos d’Esquadra que han desplaçat quatre dotacions i s’han encarregat de la regulació del trànsit i d’establir els perímetres de seguretat necessaris per garantir l’accés als altres cossos d’emergències.

Per part de Protecció Civil de la Generalitat hi ha intervingut la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central i un tècnic del Servei Logístic i d’Operativa Territorial, fent d’observadors i garantint i supervisant les comunicacions amb el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT.

Cal destacar que prèviament al simulacre, els Bombers de la Generalitat han realitzat una sèrie d’accions, bàsicament formatives. Els Bombers de la comarca de la Cerdanya, que són els principals implicats en una primera actuació d’emergència al túnel, han visitat la infraestructura de la instal·lació, per tal d’identificar els punts crítics i singulars d’una actuació. La visita ha anat acompanyada d’una xerrada informativa per part del personal del Túnel, i també s’ha realitzat una jornada formativa sobre el desenvolupament dels incendis als túnels i les maniobres que s’han de dur a terme.

També en el marc del simulacre, s’ha fet una sessió formativa per part de Bombers adreçada al personal del Túnel del Cadí sobre el comportament dels incendis als túnels i sobre la identificació i l’actuació en els punts crítics per tal de minimitzar els riscos i garantir la seguretat dels usuaris i dels operatius.

Protecció civil vol agrair especialment, a més, “la participació de voluntaris de Protecció Civil i aspirants a voluntaris de Protecció Civil dels municipis de Puigcerdà, Cercs i Puig-reig que han actuat coma figurants per poder realitzar aquest simulacre”.

FOTOS: Imatges del simulacre al Túnel del Cadí. AUTOR: Protecció Civil

Simulacre Túnel del Cadí

Estic amb tu

Comentaris