Berga, Societat

El Berguedà presenta una guia que vol facilitar la detecció i establir les pautes a seguir en casos de maltractament a la gent gran

El Berguedà presenta una guia que vol facilitar la detecció i establir les pautes a seguir en casos de maltractament a la gent gran

El Consell Comarcal del Berguedà, amb el suport de la Diputació de Barcelona i equips professionals del territori, presentaran dilluns una guia per fer front als maltractaments a les persones grans de la comarca. Es tracta d’una eina que té per objectiu definir les pautes d’actuació dels diferents serveis implicats i també establir el circuit de coordinació entre els agents del territori.

L’acte es farà al Pavelló de Suècia, dilluns 27 d’abril a partir de dos quarts de 12 del migdia, i s’hi celebrarà una jornada sota el nom ‘De la detecció a la prevenció: atenció als maltractaments a les persones grans’, que comptarà amb les intervencions de Maribel Iglesias, consellera comarcal de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell; i Sergi Roca, president de l’ens comarcal, en la inauguració; i de Marcel Balasch, director de projectes d’Spora Sinergies; Montserrat Pedrals, treballadora social de l’Equip Bàsic d’Atenció de la zona 5 del Berguedà; i Susagna Vilà, treballadora social de la Fundació Hospital Sant Bernabé. El Consell Comarcal del Berguedà explicarà llavors els detalls d’aquesta guia que neix amb la voluntat d’ajudar als professionals de l’àmbit sanitari i de l’atenció a les persones a fer front als maltractaments a les persones grans.

“Els maltractaments a les persones grans constitueixen encara un fenomen poc visible. El fet que moltes vegades s’hagi tractat erròniament com un assumpte de l’àmbit privat, ha dificultat l’estudi i l’impuls de polítiques dirigides al seu abordatge”, segons han destacat fonts tècniques del Consell Comarcal. Per aquest motiu s’ha volgut plantejar el desenvolupament d’aquesta eina de consens.

‘La guia per fer front als maltractaments a les persones grans’ s’ha treballat a la Taula de Gent Gran, que està constituïda pels diferents serveis de la comarca: cossos de seguretat, justícia, serveis socials bàsics, Hospital comarcal Sant Bernabé, salut, salut mental, el Servei d’Informació i Atenció a les dones, residències i centres de dia de la comarca, i els Serveis d’Atenció domiciliària del Berguedà. La guia defineix les pautes d’actuació dels professionals, i estableix el circuit de coordinació entre els diferents agents de la comarca, “tot això orientat a millorar l’atenció de les persones grans que han patit situacions de maltractament”, han remarcat des del Consell Comarcal.

Aquest document contempla tant les situacions de maltractament que es poden donar en el domicili com les derivades dels vincles familiars o de l’entorn més proper. Així mateix, també aquelles situacions que poden succeir en l’àmbit de les institucions, residències, centres de dia o hospitals.

Jornades amb presència del Consell Comarcal del Solsonès

En el marc de la jornada que acull Berga aquest dilluns, s’ha convidat a tècniques del Consell Comarcal del Solsonès, que presentaran a la comarca la campanya ‘Tracta’m bé’. Aquesta campanya va néixer l’any 2012 amb la voluntat de donar visibilitat als diferents tipus d’abusos que pot patir la gent gran. I és una iniciativa de llarg recorregut, “innovadora i que es caracteritza pel seu component emocional”, s’ha volgut emfatitzar des de l’organització de l’activitat. Aquest mateix dilluns, també tindrà lloc la reunió anual del consell rector del Berguedà en xarxa. Un acte a porta tancada que compta amb la participació de responsables polítics de les àrees i departaments relacionats amb l’atenció a les persones, de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona i que hi donen suport.

Durant la reunió del consell rector es tractarà els detalls del projecte, de les seves taules de treball i comissions. I preveu aprovar-se’n el pla d’acció per a la propera anualitat.

Atenció a la Gent Gran Consell Comarcal Maltractaments

Estic amb tu

Comentaris