Queralt reparteix 260 litres de xocolata en una multitudinària jornada de Sant Marc amb la vista ja posada al Centenari

Falta gairebé un any i mig pel Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, però la comissió que n’ha d’organitzar el programa d’activitats ja hi treballa. Una de les primeres iniciatives, ha estat la posada a la venda d’uns gots commemoratius que enguany acompanyaven a fidels i peregrins en la tradicional xocolatada de Sant Marc, el dia que Berga fa vot de poble al santuari. Era dissabte i feia bon temps, així que centenars de berguedans van complir amb la cita aquest 25 d’abril. Tal i com va valorar també positivament el regidor de Festes de l’Ajuntament de Berga, Jaume Vegas.

OPCIÓ B QUERALT IMATGE (Medium)Es van repartir fins a 600 talls de coca i 260 litres de xocolata, en una jornada festiva que, des de primera hora del matí, i més enllà del caire més religiós de la celebració, va aplegar moltes famílies amb nens i grups d’amics.

De tasses commemoratives, a més, la comissió Queralt 2016 n’ha venut les darreres setmanes fins a 3.000 i, dissabte, les existències s’havien acabat ja molt abans del migdia.

Presència política i episcopal

DSCF4693Pel que fa la concurrència que va arribar fins al santuari dissabte, alguns hi van anar caminant, com en realitat marca la tradició. Però d’altres també ho van fer en cotxe; provocant, durant tot el matí, més d’un embús a l’arribada i la sortida de l’aparcament.  En resum, molts berguedans i berguedanes van acostar-se al santuari aquest Sant Marc, a un any i mig vista del que ha de ser un moment de màxima difusió i coneixença d’aquest indret emblemàtic de la ciutat, el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu que se celebrarà el setembre del 2016.

DSCF4696 (Medium)Les activitats van començar poc abans de les 9 del matí, amb la tradicional processó des de l’aparcament, on el capellà custodi Mossèn Ramon Barniol – amb una relíquia en forma de creu que es guarda al santuari – va acudir a buscar fidels i representants eclesiàstics i consistorials; per tal de conduir-los a continuació fins a l’entrada de l’església. Enguany, a més, la missa que va fer-se a continuació, va estar oficiada pel bisbe de Solsona, Xavier Novell; que, en l’ofici, va fer referència a la plaga de llagostes que al segle XVIII fou motiu del vot de poble a la mare de Déu. I és que per Novell, hi ha “d’altres plagues que també estan afectant avui la nostra societat”.

Més enllà de la part religiosa, no obstant, l’ambient va ser totalment familiar i de festivitat popular. I a més també va tenir cert aire preelectoral, quan només falta un mes per les eleccions locals del 24 de maig. Tant a l’església com a l’exterior, s’hi podia trobar fàcilment l’actual equip de govern, però també diversos alcaldables. Tant el de CiU, Antoni Biarnés; com Ermínia Altarriba d’ERC, acompanyada de membres de la seva llista; o també Joan Antoni López Noguera del PP.

Xocolata per tothom

DSCF4690 (Medium)La protagonista indefectible de Sant Marc és, això sí cada any, la xocolata. Els repartidors d’honor d’enguany van ser Pilar Servitje, Josefina Espachs, lligades al teixit associatiu de la ciutat; i el xef Miquel Màrquez, vinculat en la joventut al restaurant de l’hostatgeria. “Esperem que es pugui desencallar l’assumpte de l’hostatgeria perquè Queralt es pugui promoure patrimonialment com es mereix”, desitjava Màrquez en declaracions a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

DSCF46862Va ser també un dia especial per José Montenegro, membre de la brigada municipal de Berga des de fa 34 anys i que enguany es jubila. Montenegro vivia aquest any, el seu últim Sant Marc com a treballador.

FOTOS: Matí de Sant Marc a Queralt, repartiment de coca i xocolata amb una gran concurrència de públic. AUTORA: Pilar Màrquez