Joan Barniol: “El govern de Juli Gendrau no ha donat els passos que li pertocaven per tirar endavant el Parc de la Natura”

Joan Barniol i Fornell, nascut el 1950 a la Valldan, porta des de 1985 al capdavant del projecte de Berga Resort. Ha rebut recentment el Premi Empresa berguedana a Europa, proposat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. “És el primer premi que acceptem en aquests 30 anys”, ha destacat. Barniol ha explicat, en aquest sentit, que “d’altres vegades ens han volgut guardonar per la via de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB), de la mateixa Generalitat o de la Cambra de Comerç i ho hem declinat”, donat que expressa que “personalment, no he estat mai una persona predisposada a rebre’ls, em sento bé en segona línia. Els mèrits que crec que he fet són els que reconeixen la família i els treballadors”.

Per Joan Barniol, “no és que aquest sigui un premi merescut, és que és natural” ja que “hem portat molta gent a la ciutat”. D’aquesta manera, ha dit que “estem agraïts al Casal d’Europa i a l’Agència de Desenvolupament del Berguedà”.

Del seu projecte ha destacat “l’aposta” feta fa 30 anys, per ser més que un càmping. “L’any 1985 no es parlava de resorts, vam fer una cosa complicada, que era un càmping, el club esportiu i un restaurant”, ha dit. I ha puntualitzat que: “vam pensar que fer un càmping sol, a Berga, no tindria sortida”. De manera que s’ha mostrat satisfet: “de l’èxit” que han tingut també el club i el restaurant els darrers anys.

Projecte d’ampliació del recinte

Com a empresari, Joan Barniol ha treballat sempre per innovar, mantenir la introducció de millores com quelcom que “ha de ser la dinàmica de cada dia”. Barniol ha considerat als micròfons de Ràdio Berga i de l’AquíBerguedà.cat, de fet, que “l’important no és facturar més, sinó gastar menys”. I sota aquesta premissa ha treballat, precisament els darrers anys. “En els últims cinc anys, hem iniciat el projecte d’ampliació i millora, que contempla una inversió a l’entorn de 10 milions d’euros, dels quals portem invertits 5: en millores de serveis, parcel·les, aprofitament d’aigües fluvials i, per exemple, la instal·lació de calderes de biomassa: hem tret tot el tema gasoil”, amb l’objectiu de “millorar i innovar”.

Joan Barniol, que va ser l’impulsor els anys 90 del projecte del Parc de la Natura, ha expressat respecte aquest que “en el seu moment, el pla especial va fer-se malament” i que la iniciativa porta, per tant, “anys de retard”.

Per Barniol, “l’únic que calia fer era fer bé el pla especial, hi ha una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2010 que diu que es va fer malament i, des d’allà cap aquí, l’actual govern local no ha donat els passos que havia de donar en matèria d’urbanisme”. L’empresari de Berga Resort ha reiterat que, en temps d’eleccions, ha parlat amb diferents candidatures “menys amb els de la CUP que no han atès la meva petició de trobar-m’hi” i que, d’entrada, “ja s’havien mostrat en contra de l’ampliació del càmping i del projecte del Parc de la Natura”.

Errors en matèria turística a Berga

Joan Barniol que es mostra preocupat pel camí que s’ha pres en matèria turística a Berga, ha volgut manifestar durant l’entrevista que “Queralt hauria de ser una realitat. En els últims 35 anys, l’Ajuntament de Berga no s’ha gastat diners al santuari, fins i tot en temps de bonança econòmica”. També ha dit que hi ha d’altres temes pendents com els Rasos de Peguera o el Centre d’Interpretació de la Patum.

“Parlem menys, fem més i potser en sortirà alguna cosa”, ha recomanat als grups polítics. “L’Ajuntament de Berga ha de deixar fer”, ha dit Barniol en referència al convenciment que “el consistori no ha de tenir un hotel o una piscina coberta, sinó que ha de posar les bases perquè sigui l’empresa privada” qui impulsi projectes d’aquests tipus.

Joan Barniol, en aquest sentit, ha reiterat la seva convicció que és la Federació Catalana de Natació (FCN) qui hauria de seguir gestionant ara el Tossalet, la piscina coberta municipal de Berga, donat que sinó serà la ciutat “qui hi perdrà diners”. Barniol ha afirmat que, respecte el Tossalet, “hi ha fins a tres contenciosos presentats contra l’Ajuntament pels acords que es van fer sobre la concessió”, després que l’equip de govern desestimés la cessió de la mateixa a una societat encapçalada pel mateix Barniol i el seu germà, que s’havia acordat prèviament amb la federació.

Joan Barniol també s’ha mostrat crític amb la gestió de l’equip de Juli Gendrau (CiU) “en matèria turística” i amb el programa polític de la CUP. “En turisme, per exemple, declarar persona non grata el rei és un desastre perquè hi ha qui encara és del rei i, després, no ve; de la mateixa manera que jo no aniria a un municipi a on haguessin declarat persona non grata al president de la Generalitat”. També s’ha mostrat en contra de la pujada de l’IBI “als qui més tenen”, que creu que és una premissa equivocada i “populista”. Barniol creu que “cal valorar i premiar a la gent treballadora i als empresaris que s’ho han guanyat a través de l’esforç” i ha manifestat que aquests el que fan és “crear riquesa”.

Podeu escoltar a continuació l’entrevista completa a l’empresari Joan Barniol.

FOTO: Inauguració d’obres a Berga Resort fa uns anys, amb el conseller Felip Puig. A la imatge, l’acompanyen l’empresari Joan Barniol i l’alcalde Juli Gendrau. AUTOR: Arxiu AquíBerguedà.cat