Més del 85% dels regidors del Berguedà estan compromesos amb el procés d’independència

Aquests són dies de valoracions i reaccions respecte els diferents resultats electorals del ja superat 24M. En un comunicat als mitjans i des de l’Assemblea Comarcal del Berguedà, s’ha volgut expressar “satisfacció” pels resultats de les forces sobiranistes a la comarca. “Sabem que el Berguedà és sobiranista i no dubtem que el 27S obtindrem uns resultats clarament independentistes”, han expressat els responsables de l’ANC a la comarca. Una valoració positiva que ha confirmat, aquest dimarts, la secretària de l’Assemblea al Berguedà, Alba Juez en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà. “Dels 199 regidors totals que hi ha en els 31 municipis de la comarca, 170 s’han compromès amb el procés sobiranista”, ha detallat. Això significa un 85,43% del total de regidors.

En quant a la formació d’ajuntaments, l’ANC espera tenir el màxim d’alcaldes independentistes. Però en els consistoris que no serà així, “en el plenari també hi haurà regidors que han signat el compromís”. Per Alba Juez “això és molt important de cara al 27S”. Des de l’ANC s’esperen, d’aquesta manera, uns bons resultats del sobiranisme en les eleccions catalanes del setembre. “La comarca del Berguedà està fent de punta de llança del procés d’independència de la República Catalana”, han valorat en el comunicat.

De fet, tal i com han anat els resultats, han destacat que en 28 municipis de la comarca hi haurà equips de govern compromesos amb el procés. Un 90% de les 31 localitats berguedanes. Des de l’ANC, això sí, asseguren que “encara hi ha feina per fer” però que “junts s’aconseguirà”. De manera que, d’entre les activitats que es portaran a terme d’aquí a la data en què s’esperen les eleccions catalanes, el 27 de setembre, hi haurà diverses trobades. Al Berguedà, una d’important, es farà el 27 de juny, i serà un acte comarcal de rellevància, segons ha apuntat Juez. “Anirà des del matí fins al vespre, en què esperem comptar amb la presència de membres del nou secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana, entre d’altres”.

Durant la campanya, fins a 54 candidatures de la comarca van adherir-se al compromís ‘Els Ajuntaments per la Independència’: Una iniciativa que pertany a l’ANC a nivell català i que s’ha dut a terme a les diferents poblacions del territori. Alguns dels compromisos que establia el document eren promoure campanyes perquè les eleccions del 27 de setembre tinguin caràcter plebiscitari i, en cas que es configuri una majoria independentista al consistori, posar l’Ajuntament a disposició del govern català.

Altres compromisos incloïen proposar que l’alcalde o alcaldessa participés a l’Assemblea de Càrrecs Electes, que es constituiria en el cas que les institucions espanyoles suprimissin les institucions catalanes d’autogovern; i, en cas de pacte, procurar l’elecció com alcalde o alcaldessa d’una de les altres llistes que han signat l’acord.

Alguns municipis destacats amb la majoria de regidors compromesos amb aquests diversos punts són, entre d’altres de més petits, Avià (11 d’11); Berga (15 de 17); Casserres (9 de 9); Cercs (8 de 9); Gironella (11 d’11 regidors); Guardiola de Berguedà (7 regidors de 7); L’Espunyola (7 de 7); Puig-reig (11 d’11) i la Pobla de Lillet (7 de 9 edils).  La resta es poden consultar també aquí.

X