El Castell de Sant Ferran de Berga acollirà un taller gratuït d’arqueologia aquest estiu

Aquest estiu el Punt Jove de Berga i l’Associació Governador Francesc Puig de Sorribes, d’Amics del Castell de Berga, duran a terme un taller d’arqueologia destinat a persones majors de 14 anys.

El taller té com a objectius contribuir a la rehabilitació del patrimoni històric de la ciutat de Berga; afavorir la descoberta i el coneixement del Castell entre la ciutadania; potenciar la sensibilitat social i el respecte pel patrimoni cultural de la ciutat; despertar l’interès per l’arqueologia i el patrimoni cultural entre la joventut berguedana; donar a conèixer les tècniques bàsiques de l’excavació arqueològica; i impulsar el treball en equip i el voluntariat civil. Segons ha explicat també a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà, l’arqueòleg Pere Cascante, que dirigirà l’activitat.

D’aquesta manera, es farà del 29 de juny al 10 de juliol, i serà de dilluns a divendres de 9 del matí a 2 del migdia. Les places són limitades a 30 participants i, per tal que es pugui dur a terme el taller, seran necessàries un mínim de 10 inscripcions, el termini per inscriure’s de les quals finalitzarà el dimarts 23 de juny.

Aquest taller destinat a jovent, però obert a tothom qui hi vulgui participar, es realitzarà, així mateix, en terrenys propietat del Consell Comarcal del Berguedà, i com a projecte arqueològic comptarà amb els permisos pertinents. D’altra banda, a banda d’estar dirigit per Pere Cascante, que és arqueòleg en actiu; comptarà amb la col·laboració del geògraf i president de l’entitat, Xavier Campillo i Besses, i l’arqueòleg Josep Sánchez Vicents.

L’activitat pràctica, que estarà coberta per una assegurança de responsabilitat civil de l’entitat, consistirà en l’inici de l’explotació arqueològica de la planta de l’antiga església parroquial de Santa Eulàlia del Castell de Berga, una església romànica del segle X de planta basilical de tres naus enderrocada el 1812. El jaciment conté elements medievals i moderns (segles XVII-XIX) i, possiblement, restes de l’edat antiga (ibèriques o romanes).

Com a cloenda del taller, el divendres 10 de juliol a les 10 del vespre es farà a la plaça de la Font del Ros la projecció de la pel·lícula ‘Adèle i el secret de la mòmia’, un film fantàstic amb tocs d’humor relacionat amb el món de l’arqueologia que estarà obert a tothom i es podrà veure gratuïtament.

La despesa d’aquesta activitat, que inclou el taller d’arqueologia i la projecció del film, costarà a l’organització uns 3.000€, finançats per la Diputació de Barcelona.

Per a què ens ho expliqués en detall, aquest matí hem parlat amb Pere Cascante.

FOTO: Castell de Sant Ferran de Berga, en una foto d’arxiu. AUTOR: ARXIU/AquíBerguedà