La comparsa de la Guita Grossa lamenta “qualsevol acte violent” i demana que no se’ls criminalitzi “per l’acció d’un sol individu”

Una presumpta baralla entre un membre de la comparsa de la Guita Grossa i un assistent a la Patum, dijous de Corpus, ha acabat amb dues denúncies per agressió al Jutjat d’Instrucció número 1 de Berga. Tant l’integrant de la comparsa com l’altre persona, un jove que era a plaça, s’han interposat un a l’altre una denúncia per agressió. Arran dels fets, però, la comparsa de la Guita Grossa ha volgut deixar clar que lamenta “qualsevol acte violent” i ha demanat en un comunicat oficial que no es criminalitzi tot el col·lectiu “per l’acció d’un sol individu”.

En l’extens text que la comparsa ha penjat al seu Facebook oficial, el grup ha assegurat que “les accions realitzades a títol personal i individual per alguns components de la comparsa no poden responsabilitzar a la resta” i que “és injust jutjar a la comparsa de la Guita Grossa en general, per alguna cosa que ha dut a terme un sol individu”.

La comparsa hi assevera que “nosaltres partim de la tolerància zero cap a qualsevol acte violent que pugui entelar el bon funcionament de la nostra festa, i per això estem ja una mica cansats que se’ns criminalitzi constantment i que sempre estiguem en l’ull de l’huracà i observats amb lupa”. Per aquest motiu, la comparsa de la Guita Grossa ha volgut aclarir que “no és en absolut una comparsa violenta”.

I ha posat en valor que “moure per una plaça plena de gom a gom de gent, a un element de les dimensions de la Grossa, és quelcom molt difícil; i per poder realitzar el nostre salt el més correctament possible, de vegades cal empènyer una mica als patumaires que estan saltant al nostre voltant, això no significa en cap moment que els agredim”. D’aquesta manera, el col·lectiu ha dit que “lamentem profundament  l’esdevingut durant els Tirabols del dijous i ho censurem totalment, però no entenem la magnitud que està adquirint el tema. Fets com aquest ocorren a desenes durant els dies de Corpus. L’excitació del moment, la barreja, la mateixa naturalesa dels salts, fan que sigui molt fàcil el tenir aquest tipus de topades”.

També s’ha volgut aclarir que “cap component de la comparsa va veure l’ocorregut, perquè segurament d’haver estat així, no hagués arribat al punt que ha arribat a aquest assumpte”. I que “una vegada conegut el que havia passat, l’endemà, el cap de colla es posava en contacte amb els pares del noi agredit i amb el mateix; representants de la comparsa i de la família, vam tenir una petita xerrada en la qual es van mostrar encantadors i eren totalment conscients que no s’havia de vincular a la totalitat de la comparsa amb l’acció individual d’un dels seus components”.

Finalment, s’ha insistit que la Guita Grossa és “una comparsa que estima, respecta, defensa a la Patum i als patumaires com qualsevol altra comparsa; que aixequi la mà aquella comparsa que no hagi tingut algun problema, alguna vegada”. Per aquest motiu han exposat que, com a grup, “ens dol l’obstinació d’algunes persones en etiquetar a la Grossa de violenta” i han indicat que “respecte a aquest tema, es prendran les mesures pertinents, una vegada també puguem escoltar a l’altra part, ja que encara no s’ha pogut contactar amb el membre de la comparsa implicat”.

FOTO: Guita Grossa, diumenge de Patum. AUTORA: Pilar Màrquez