L’ANC de Berga condemna l’agressió al Pi Jove de les Tres Branques

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga ha enviat als mitjans un comunicat de condemna a l’agressió que hi ha hagut per part d’uns desconeguts al Pi Jove de les Tres Branques. L’entitat hi diu que l’atac els “dol molt”, ja que “és un atemptat contra la llibertat del nostre poble i també contra tots els que han lluitat per aconseguir-ho”.

DSCF5248Per a la territorial de Berga de l’Assemblea Nacional Catalana, doncs, “aquesta nova agressió és un atac i una ofensa”.  Des de l’ANC, a més, també han volgut expressar – a través del text – que “com a atac, ens enforteix i ens motiva en la nostra lluita per l’alliberament nacional” i que “com a ofensa, ens afecta fondament a la nostra intimitat personal i diu molt de la baixa qualitat humana dels seus autors”. Així mateix, els membres de l’Assemblea han indicat que “condemnem enèrgicament aquest nou intent d’agredir un dels nostres símbols més apreciats i proclamem que aquest fet ens enfortirà més com a poble i estarem més units que mai en la nostra convicció d’alliberar la nostra nació. No ens deixarem intimidar per accions d’aquesta baixesa moral, tenim molt clar el nostre objectiu”.

DSCF5243Fonts dels Mossos d’Esquadra han confirmat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà que la investigació dels fets continua. L’Ajuntament de Castellar del Riu va detectar, aquest dijous, danys en una de les branques del Pi Jove, que és a tocar de l’històric Pi de les Tres Branques. Així ho va confirmar l’alcalde del municipi, Adrià Solé, que va mostrar-se preocupat pel que hagi pogut significar aquest atac per la branca, que s’aguanta “però que no sabem si es podrà salvar perquè ha suposat un tall de profunditat”. Per aquest motiu, Solé ha demanat ja ajuda a la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Barcelona per salvar l’arbre. El tall circular fet a una branca del Pi Jove és, en alguns moments de la circumferència de fins a 30 centímetres, i suposa el que s’anomena una ‘corretgeta’ que podria posar en risc per a la supervivència d’aquest arbre, que es troba a pocs metres del Pi que va lloar Jacint Verdaguer i que ja va patir una agressió fa un any.

El mes de maig del 2014, l’emblemàtic Pi berguedà va ser mutilat i, des de llavors, i a l’espera que es repari la branca serrada en té només dues. La proposta definitiva per recuperar aquest braç serrat vol unir aquesta tercera branca al tronc amb l’ús d’una malla d’acer inoxidable i ha d’estar llesta pel tradicional Aplec, que es fa el tercer diumenge de juliol.

DSCF5245El batlle Adrià Solé ha lamentat, de fet, l’atac al Pi Jove, a poques setmanes de la recuperació d’aquesta branca de l’icònic Pi original.

Tècnics de la Generalitat havien de seguir treballant aquest matí al Pla de Campllong per comprovar la millor manera d’assegurar la branca afectada del Pi Jove.

 

FOTOS: Pla de Campllong, aquest divendres al matí. AUTOR: Ivan Genescà

X