La Universitat Catalana d’Estiu de la Natura arriba a la 22a edició amb sis cursos sobre la percepció dels sentits

L’Exploratori dels Recursos de la Natura és un projecte de formació no reglada, que té per objectiu incentivar les vocacions científiques i tècniques entre els joves pre-universitaris, sigui directament amb accions adreçades als joves,  o indirectament amb accions adreçades als seus professors. En el marc del mateix, doncs, durant els mesos de juny i de juliol es portaran a terme un seguit d’accions algunes d’elles ja consolidades de fa anys i altres totalment noves, organitzades per la Universitat Politècnica de Catalunya, en col·laboració amb altres institucions. Dolors Graus, codirectora de l’Exploratori, ho ha explicat aquest divendres a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

D’una banda hi haurà una activitat esperada ja cada any que, en aquesta ocasió, arriba a la 22a edició. Es tracta de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura. Del 6 al 15 de juliol. Un total de sis cursos Explora, que en aquesta ocasió tractaran de la percepció dels sentits (colors, sabors, aromes, sons) i també de Gaudí i la natura, tal i com ha volgut destacar Graus. Seran cursos adreçats a professorat de secundària i primària i a estudiants universitaris, així com a interessats en general.

L’acte central, que és obert a tothom, tindrà lloc el divendres 10 de juny a les 9 del vespre als Jardins Artigas de La Pobla de Lillet amb la conferència: ‘La natura i els secrets geomètrics de Gaudí’, a càrrec de Claudi Alsina, secretari General del Consell Interuniversitari de Catalunya – Generalitat de Catalunya. Acte seguit tindrà lloc un concert de corda. Es pot consultar el tríptic i programació al web del mateix Exploratori.

Fòrum de Joves Talents de Catalunya

Aquest estiu, però, s’afegeixen novetats a la programació d’estiu de l’Exploratori dels Recursos de la Natura. Del 25 al 28 de juny se celebrarà el Fòrum de Joves Talents de Catalunya.

“És la primera vegada que es porta a terme una acció d’aquest tipus a Catalunya”, ha afirmat Dolors Graus. Hi participaran 40 joves que ha seleccionat el Departament d’Ensenyament entre els millors expedients de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, repartits per tot Catalunya. Debatran sobre 5 temes relacionats amb l’Aigua a la Terra, que vindran a presentar diferents investigadors rellevants.

Així mateix hi haurà tres actes – l’inaugural, el central i la clausura – que seran oberts a tothom; tal i com es pot veure al programa adjunt.  El dia 25 de juny a les 12 hores tindrà lloc l’Acte inaugural al Pavelló de Suècia de Berga, amb la conferència: ‘Inventar el Futur’ a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, president de la ‘Fundació per a una Cultura de Pau’ i Co-President del Grup d’Alt Nivell per a l’Aliança de Civilitzacions de la ONU.

El dia 26 de juny a les 19.30 hores tindrà lloc l’acte central al Pavelló de Suècia de Berga, amb la conferència: ‘Els joves talents i Europa’, a càrrec de Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea i delegat del govern català a Brussel·les. Acte seguit tindrà lloc un Concert amb l’Orquestra de corda de l’Escola Municipal de Música de Berga. I, per acabar, el dia 28 de juny a les 12.30 hores tindrà lloc l’acte de clausura al Museu Agbar de les Aigües, a Barcelona, amb la conferència: ‘Aigua i talent’ a càrrec de Maria Salamero Sansalvadó, Directora Innovació i Coneixement d’AGBAR.

Aquest fòrum compta amb el Patrocini de la Fundació AGBAR, el recolzament de diverses Institucions:  Departament d’Ensenyament, Direcció General d’Universitats, Ajuntament de Berga i Associació Catalana d’Entitats de Recerca. Així mateix compta amb la col·laboració de Liven-Zanuy, Transforma-Bergadana, Calaf Grup, Catalana de Perforacions, Berga Resort i Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa.

Premis Tecno Baells

També serà la primera edició dels Premis Tecno Baells. Organitzats conjuntament amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Es tracta de dissenyar maquetes i enginys nàutics per a navegar en aigües dolces, concretament a l’Embassament de la Baells, al Berguedà, en dues modalitats: El Primer Premi per a Treballs de Recerca de Batxillerat i Projectes de Cicles Formatius de Grau Superior: BAELLS Propeller Challenge, que va adreçat a alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior. I el Primer Premi per a treballs sostenibilitat nàutica: BAELLS Sustainable Challenge; adreçat a alumnes universitaris i a la ciutadania en general

El lliurament de Premis de la 1a Fase tindrà lloc el dia 20 de juny a la presa de La Baells, en el marc del Festival de La Baells.

 FOTO: Edició 2014 de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura. AUTOR: UCEN