El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug estrena un nou espai polivalent

El Museu de Ciment Asland de Castellar de n’Hug ha estrenat recentment una nova sala polivalent, fruit de la rehabilitació d’un espai de les seves instal·lacions que fins ara feia funcions de magatzem. La nova sala, amb una superfície de 60 m², acull actualment la projecció de l’audiovisual de benvinguda al museu: ‘El treball a la Fàbrica’, i servirà com a espai per a xerrades, reunions, tallers i altres activitats. La nova a sala es troba ubicada just al costat de la recepció i espai d’acollida dels visitants.

L’adequació d’aquest nou espai representa un pas important per al museu, ja que fins ara aquest tipus d’activitats es feien a la sala d’exposicions ubicada al costat del centre d’interpretació. Amb aquesta actuació, el Museu del Ciment allibera aquest espai per dedicar-lo exclusivament a les exposicions temporals o itinerants.

El cost total de les obres ha estat de 28.000 euros, finançats entre l’Ajuntament de Castellar de n’Hug i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica va iniciar l’any 2002 un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

El conjunt industrial cimenter Asland és una de les tres seus del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i forma part del seu Sistema Territorial, integrat per 26 centres que expliquen la industrialització a Catalunya. L’any 2005 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.