El Forn 2019

Berga, Política

Montse Venturós ja és alcaldessa de Berga

Montse Venturós ja és alcaldessa de Berga

Montse Venturós ha estat escollida alcaldessa de Berga en el ple de constitució del nou Ajuntament pel mandat 2015 – 2019. A la capital del Berguedà s’ha seguit el guió del canvi que s’havia predit ja en els últims dies i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha agafat les regnes del govern municipal. Venturós ha obtingut l’alcaldia amb els 6 vots dels regidors de la CUP i el vot de Joan Torres (ICV), mentre que tota la resta de partits han decidit abstenir-se per deixar governar a la llista més votada. D’aquesta manera, Venturós, de 29 anys, és també la primera dona que es posa al capdavant de l’Ajuntament de Berga.

Venturós2La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) governarà en minoria, el que obligarà al diàleg entre formacions i a acords puntuals. Un punt que els diferents representants dels partits, ja investits com a regidors, han recordat en diferents ocasions. En el seu primer discurs com alcaldessa, Montse Venturós ha expressat que la CUP emprenia el camí del govern “amb il·lusió, però sobretot amb respecte i responsabilitat”. I ha dit que agafen “un compromís ferm, el d’intentar treballar per aquesta ciutat i la seva gent, pels Països Catalans i pel canvi social”. També ha assegurat que aquest no era moment “de promeses ni subhastes de grans valors”. I ha parlat “d’humilitat, prudència, sinceritat i honestedat, valors que acompanyen les persones del projecte”. També amb “responsabilitat, transparència i il·lusió”.

ple investidura berga 1 (Medium)La CUP ja va presentar la participació com a un dels eixos del seu programa en campanya. En la presa de possessió, doncs, Montse Venturós no s’ha deixat una cita als barris. “Des de Santa Eulàlia fins al Barri Vell, passant per Cal Rosal i a la Valldan”, ha dit.  “Conscients que no serà una tasca fàcil i que no tot sortirà bé, però no ens rebregarem” ha afegit Venturós. Que ja havia fet una declaració d’intencions: “Volem gravats en foc nou els ‘Bona tarda’ i els ‘Passiu bé’ quan sortim de la botiga de la Maria, l’olor de la roba estesa i neta de la  plaça de Santa Magdalena, de les tardes de jocs a la pista de Santa Eulàlia, de les passejades de cap vespre fins a Sant Bartomeu, de l’estol de fulles de tardor sobre el passeig de la industria”.

DSCF5341Abans del darrer discurs d’avui de Montse Venturós, ja havien parlat els diferents caps de llista. Antoni Biarnés (CiU) ha posat en valor una oposició que ha dit que, per part del seu grup, serà amb “esperit constructiu, sense cap ànim de bloqueig, tot el contrari, amb una actitud intensa de seguiment d’a prop de les regidories” i “posant sobre la taula temes que creguem que puguin tractar-se al marge de la iniciativa que pugui prendre el govern”. També ha recordat la seva voluntat de fer oposició “crítica però positiva i amb ganes d’arribar a acords”, Ermínia Altarriba d’ERC, que ha volgut fer referència “als ciutadans desil·lusionats” que no han anat a votat en les darreres eleccions. S’ha mostrat convençuda que cal “demostrar-los que tenim projectes i voluntat de treballar plegats [des del plenari] en benefici de tothom”.

Estic amb tu

Joan Torres d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), grup que entra al plenari per primera vegada, ha posat de relleu “les ganes de canvi que tenia la ciutat, amb polítiques dirigides cap a l’esquerra”. Ha dit que “tot i que ens ha tocat estar a l’oposició, estic convençut que arribarem a acords sòlids amb el nou govern”. Rosalia Monroy (PSC), per la seva banda, ha destacat el fet que el seu partit recupera presència al plenari, després de perdre-la a mitja legislatura passada quan els regidors socialistes que hi havia aleshores van passar a ser no adscrits. Monroy també s’ha mostrat partidària “d’una oposició constructiva”. I ha animat “al nou equip de govern a treballar de valent per Berga”.

Un cop acabat el ple, els diferents grups s’han fet les fotos oficials d’aquesta legislatura que avui comença.

El text de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)

DSCF5294En la sala de plens de l’Ajuntament de Berga, amb una gran afluència de persones, els diferents regidors han anat prenent possessió del càrrec – després que es formés la mesa d’edat amb els regidors més jove i més gran, Jordi Pujals (ERC) i Francesc Xavier Francàs (CiU), respectivament –. En aquest sentit, els sis regidors de Convergència i Unió (CiU) i els tres d’Esquerra Republicana per Catalunya (ERC), han jurat o promès a partir de la fórmula que s’havia acordat des de l’Associació de municipis per la Independència (AMI), i d’acord amb el pacte dels Ajuntaments per la Independència de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Els regidors de la CUP, per la seva banda, també compromesos amb el pacte de l’ANC: han preferit, però, fer-ho majoritàriament a través de promeses que incloïen termes com independència, justícia social i Països Catalans.

Joan Torres d’ICV hi ha promès treballar pels veïns i veïnes de Berga. I Rosalia Monroy del PSC ha estat la més breu, prometent escuetament “per imperatiu legal”. Una fórmula utilitzada també en la gran majoria dels 17 juraments o promeses del càrrec que s’han viscut avui a Berga, just abans del text de cadascú de presa de possessió. Francesc Ribera (CUP) hi ha afegit que ho feia “fins que no hi hagi una altra legalitat”.

ple investidura berga sortida sala plens venturos (Medium)FOTOS: Ple de constitució de l’Ajuntament de Berga. AUTORS: Ricard Codina / Pilar Màrquez

Constitució dels Ajuntaments CUP Montse Venturós

Comentaris

  • Miguel Pulgarin Domínguez

    Prometen la Constitución per imperativo legal o fins que no hi hagi una altra legalitat. Però desprès no la compleixen . . . promesa, prometre, Si no estás d’acord amb la llei i la Constitución per que promets? Es que això nomas porta a la inhabilitació . . . again. No se, si els que integren l’ajuntament actuen fora de la llei no tenen funció oficial. Ser alcalde i está fora de la llei no es compatible i a más quán no compleixes el que has promès. Les multes que va pagant l’ajuntament de Berga amb diners públics es podría considerar com a malversación de Capitals, i pot ser que finalment el propio adjuntament a través de la subdelegación de govern reclami els diners malgastats en multes i que la Sra Venturós, que no és alcaldesa fins que no cumpleixi la Constitució, hagi de Fer front a les quantitats malversades.