Berga, Economia

Els empresaris demanen a la CUP que valori una rebaixa de l’IBI a Berga pel 2016 per no perdre competitivitat

Els empresaris demanen a la CUP que valori una rebaixa de l’IBI a Berga pel 2016 per no perdre competitivitat

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) ha reunit aquest dimarts al sector empresarial per debatre i posar en comú els neguits per l’augment en l’Impost de Béns Immobles (IBI), aprovat per ple de l’Ajuntament de Berga el 19 de desembre 2014, segons el qual s’apuja el tipus impositiu per un 10 % dels béns immobles com locals comercials, oci i hostaleria, industrial, oficines i sanitat per eixugar el deute estructural del consistori de Berga (18 milions d’euros).

La reunió que, segons fonts de l’ACEB s’ha fet amb missió constructiva, ha tingut la participació de gairebé una quarantena d’empreses i comerços, juntament amb representants de l’equip de govern (CUP) i de l’oposició (CIU,ERC) per discutir obertament la modificació de l’impost.

Una de les primeres coses que ha demanat l’ACEB és “contenció i equilibri” en els impostos amb una revisió de l’ordenança fiscal de l’IBI per tal de poder-lo ajustar a la baixa el 2016, acompanyat d’una exhaustiva revisió de les propietats subjectes a l’impost. L’ACEB també ha demanat una millora de l’eficiència dels serveis públics, tal i com han hagut de fer les empreses per seguir la seva activitat.

L’apujada de l’IBI suposa que en el cas d’una empresa que tingui una nau industrial al Polígon de La Valldan de 1.500 m2 amb un valor cadastral de 255.000, el 2014 va pagar en concepte d’IBI 1.874 euros. El 2015 pel mateix espai i amb l’augment pagarà 2.805 euros, un 66% més.

En el cas d’una empresa que tingui un local comercial de 800 m2 (valor cadastral de 136.000), el 2014 va pagar d’IBI 999 euros. El 2015 pagarà 1.496 euros, un augment de 497 euros. Francesc Ribera (CUP) ha explicat que la voluntat que hi havia en la modificació de l’ordenança era el que més s’assemblava al que “pagui més qui més té”, per eixugar part del deute de l’ajuntament.

Aquest fet ha sigut àmpliament discutit per l’ACEB en el fet que hi ha empreses que tot i tenir una nau en propietat tenen problemes per afrontar les despeses fixes, “perdent així competitivitat i capacitat per crear ocupació”.

Els empresaris també han matisat que la mesura d’incrementar els impostos cal que vagi acompanyada de millors serveis per la ciutat. “Ens trobem [tributàriament] a l’alçada de grans ciutats i en el cas de Berga els serveis municipals no estan a l’alçada del que demana la ciutadania”, han expressat.

En tot moment l’ACEB, presidida per Josep Fígols, s’ha mostrat oberta a col·laborar en el que calgui i ha demanat un diàleg que considera imprescindible entre el sector empresarial i l’Ajuntament de Berga, fet que ha sigut ben rebut per als diferents representants de partits polítics presents a la reunió. La CUP s’ha ofert a programar reunions periòdiques per tractar els temes que més afecten a les empreses atès que una de les seves prioritats és sanejar l’Ajuntament de Berga.

FOTO: Josep Fígols, president de l’ACEB en una reunió amb els diferents caps de llista dels partits locals que es presentaven a les eleccions. Just abans del debat econòmic, en què ja va tractar-se la pujada de l’IBI com a una de les preocupacions dels empresaris, al maig. AUTOR: ACEB/Arxiu

ACEB Ajuntament de Berga CUP Empresaris IBI

Comentaris