El Patronat de la Patum condemna la presumpta agressió a un patumaire per part d’un membre de la Guita Grossa

Els membres de la Junta Permanent del Patronat Municipal de la Patum i els caps de colla de les diferents comparses han fet una valoració “molt positiva” del desenvolupament de la darrera Patum. Ha estat en la darrera reunió del Patronat, que aquest mes s’ha avançat al passat divendres dia 12, per tal de celebrar-se abans que s’acabés el mandat. Albert Rumbo, gerent del Patronat de la Patum, ha destacat – de l’edició 2015 de la festa – que s’ha celebrat “amb una molt bona execució, una alta participació, una gran col·laboració per part de tothom i molt poques incidències remarcables”.

Una Patum tranquil·la pel que fa a les atencions que normalment fa per Corpus el dispositiu de la Creu Roja en motiu de cremades i contusions, en aquest cas a fins a 438 persones, i també per part dels Mossos d’Esquadra, que en aquesta ocasió han destacat que cada any, a més, es detecten menys intoxicacions etíliques i simptomatologies derivades.

Com a punt negatiu de la darrera celebració, però, en la reunió del Patronat s’ha tractat la presumpta agressió d’un membre de la comparsa de la Guita Grossa a un patumaire. Fets que han generat una doble denúncia: del jove assistent a la Patum respecte al guitaire, i a l’inversa. Davant d’aquest succés, el Patronat Municipal de la Patum ha fet públic que “condemna qualsevol tipus de violència”. En la reunió de l’ens, s’ha exposat que “immediatament després dels fets, durant els Tirabols del dijous a la nit, el membre de la comparsa de la Guita Grossa va ser apartat de les seves funcions, i el dissabte ja no va participar a la festa”.

Pels responsables de la celebració “si bé és cert que moltes vegades els membres de les diferents comparses es veuen obligats a col·laborar en mantenir l’ordre de la festa, en cap cas aquesta necessitat pot justificar cap tipus de violència”. En aquest sentit, els membres del mateix donen suport a les mesures preses per la comparsa de la Guita Grossa, al respecte de deixar fora de la comparsa, fins que s’aclareixin els fets, al guitaire acusat d’agressió.

El gerent de l’ens ha posat en valor que, just l’endemà dels fets, l’alcalde, diversos caps de colla i membres del Patronat van parlar amb la família el noi agredit i els van demanar disculpes.

Renovació dels membres del Patronat

En un altre ordre de coses, el Patronat ha posat en coneixement dels seus membres que enguany toca renovar aquest ens, ja que canvien tots els càrrecs que ho són en funció del seu càrrec polític i part dels que hi són com a patumaires. El ple del Patronat en què s’incorporaran els nous noms se celebrarà durant el mes de setembre, encara en una data sense determinar.

Aprovació de les plantilles de les comparses

En la reunió de junta també s’ha recordat als caps de colla que, per tal de completar els registres, es demana una relació dels membres que formen part de les seves respectives plantilles així com de les persones que hi col·laboren.

Subvenció per a restauració i digitalització de la comparseria

Així mateix, la restauració de la totalitat de la comparseria patumaire i la seva digitalització en 3D, és una activitat que ja es va iniciar l’any passat i que permetrà disposar de tota la informació possible de les comparses sense necessitat d’haver-ne de fer motlles. La partida destinada a aquesta actuació per als propers mesos és de 3.144 euros, a través d’una subvenció de la Generalitat de Catalunya, que de totes maneres implicarà que la tasca s’hagi de seguir realitzant en posteriors vegades, depenent de les ajudes que es puguin rebre al respecte en el futur.

Si voleu escoltar l’entrevista completa al gerent del Patronat Municipal de la Patum, Albert Rumbo, ho podeu fer a continuació:

FOTO: Salt de Guites a la plaça de Santa Magdalena, dissabte de Patum. AUTORA: Pilar Màrquez

X