La CUP defensa la decisió de retirar el santcrist perquè “l’Ajuntament ha de ser la casa de tots” i mostra disposició a debatre-ho “si algú ho considera”

L’equip de govern de la CUP ha decidit retirar el crucifix de la sala de plens de l’Ajuntament de Berga. El símbol, que fins al 13 de juny presidia la sala de plens, s’ha traslladat al Museu Comarcal de Berga. El grup municipal de CiU a la ciutat ha retret a la CUP, però, que la decisió s’hagi pres de manera unilateral i sense haver passat prèviament per votació de ple municipal. En una conversa amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, la regidora Sílvia Armengou ha defensat, aquest dijous, que “nosaltres ja havíem dit sempre que creiem que l’Ajuntament és un espai que ha de ser la casa de tots” i que, per tant, “considerem que la creu de la religió catòlica només fa que dividir. Hem pres aquesta decisió des del més màxim respecte perquè tothom se senti representat al consistori”.

DSCF5294Sílvia Armengou creu que ara “la gent de confessió catòlica s’hi sentirà igual de còmode” però, a més, “persones d’altres confessions o que no tenen confessió també podran sentir-se còmodes al consistori”. El crucifix es podrà veure al Museu Comarcal, però a la sala de plens hi romandrà una imatge de la Mare de Déu de Queralt, situada a la paret contrària d’on hi havia el santcrist. “La Mare de Déu és un símbol de Berga, no és simbòlicament d’una religió, sinó que creiem que va més enllà”, ha considerat Armengou.

El 6 de setembre del 2007, Berga va aprovar en ple municipal retirar el retrat del que llavors era el rei d’Espanya, Joan Carles I. En aquell moment, la CUP [amb dos regidors] ja va fer una proposta a favor de la laïcitat de l’espai públic que havia de comportar la retirada de símbols religiosos de la sala. CiU, però, no hi va donar suport.

Oberts al debat

Respecte el fet que Convergència, ara a l’oposició, hagi lamentat que la qüestió de la retirada del crucifix no hagi passat abans per ple municipal, Sílvia Armengou ha assegurat que l’executiu de la CUP està disposat a debatre-ho “si algú creu que aquest debat hi ha de ser”.

Armengou, però, ha relatat que “el motiu principal de no passar-ho per ple, ha estat evitar ofendre a ningú; donant-hi la més mínima rellevància. Ja que la decisió presa no és en contra de ningú sinó a favor de tots”.

FOTOS: Ple de Constitució el passat 13 de juny, encara amb el crucifix presidint la sala de plens. A l’interior, fotografia de la paret oposada en què s’hi troba la imatge de la Mare de Déu de Queralt. AUTORA: Pilar Màrquez/Arxiu