L’oposició acusa el govern de Berga de la CUP de “no reconèixer l’encariment de la factura” en les retribucions als regidors

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), cobrarà 1.802 euros bruts mensuals; mentre que l’altre regidor amb dedicació gairebé exclusiva, en aquest cas del 90%, Francesc Ribera tindrà un sou de 1.622 euros bruts. Els segueix Oriol Camps, amb una retribució mensual de 1.057,64 euros bruts per un 58,67% de dedicació; i Mònica Garcia i Anna Alsina amb dedicació parcial del 50%, que cobraran 901,22 euros bruts al mes. Els regidors de la CUP, a més, no percebran indemnitzacions per assistir a les juntes de govern i hi ha una regidora, Sílvia Armengou, que en no tenir dedicació assignada, no cobrarà res de les arques municipals. Així es va detallar a Berga en el ple d’aprovació del cartipàs municipal en què el ja regidor de Governació, Francesc Ribera, va reiterar “l’estalvi” de 30.000 euros que comporta aquest capítol monetari a l’Ajuntament.

DSCF5444L’equip de govern ja havia defensat en una roda de premsa als mitjans al matí; que en global, si aquest capítol monetari pujava fins als 146.188,04 euros bruts anuals al principi de l’anterior mandat, l’Ajuntament de la CUP hi dedicarà 116.138,06 euros bruts anuals. Un punt en què, de fet, l’oposició va mostrar el seu desacord. Antoni Biarnés (CiU) va acusar el nou executiu berguedà de la CUP de “no reconèixer l’encariment de la factura” en les retribucions a l’alcalde i els regidors, respecte els anys anteriors.

“Sobre les dedicacions i retribucions no hi ha res a dir, ja ens sembla bé; ara bé atès que han vingut insistint en la idea que hi hauria un estalvi en el cost dels regidors de govern; hem de constatar que el nou règim retributiu de l’equip de govern, suposa un encariment respecte el que venia costant fins ara”, va afegir Biarnés, que va dir que “l’única xifra rellevant és quant va costar l’any passat l’equip de govern a la ciutadania, i quant li costarà aquest any”.

DSCF5452Biarnés va reiterar que, en la comparativa, “els 6 regidors de l’equip de govern entrant, ens costaran 10.000 euros més cada any; respecte el que venien costant els 9 regidors de l’executiu anterior”.

El que fa que l’oposició consideri que la partida s’ha encarit, mentre que la CUP defensa aquests 30.000 euros de cost menys en la factura, és el fet que l’exalcalde Juli Gendrau – respecte la retribució pressupostada per l’anterior equip de govern – havia deixat de cobrar el seu sou el maig del 2013 ja que va ser designat delegat del govern a la Catalunya central. En aquell moment va deixar de percebre el sou de 42.529,76 euros per la seva dedicació exclusiva, que només en part va repartir-se en la percepció de la resta d’edils. El regidor Jaume Vegas percebia 24.010 euros bruts anuals per dedicació exclusiva, mentre els demés edils rebien 8.160 bruts anuals.

Per la regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ermínia Altarriba, si s’agafa la liquidació de l’any passat, hi ha un increment de 22.360 euros, 27.328 perquè se suma un grup polític més al plenari.

A Biarnés, el regidor Francesc Ribera va argumentar-li que “en qualsevol cas el senyor Gendrau no es presentava a les eleccions, i en qualsevol cas qui sortís d’alcalde no seria delegat de govern; per tant era automàtic el retorn d’aquesta despesa de 50.000 euros”. Per Ribera “si nosaltres haguéssim seguit els mateixos criteris que CiU en l’última legislatura, hauríem retornat el sou que tenia estipulat a l’alcalde”, i la despesa “s’hagués incrementat fins a 146.188,04 euros, en comptes de 115.000. Hem canviat el criteri i ens hem estalviat 30.000 euros”.

Francesc Ribera també va posar en valor que en l’últim mandat, sumant les dedicacions totals i parcials dels regidors, hi havia 2,1 dedicacions, mentre que ara aquesta xifra “és de 3,4”.

Designació dels representants als òrgans autònoms

DSCF5432Durant el ple també s’han designat els representants de l’Ajuntament als diferents òrgans autònoms. Un punt en què CiU ha votat en contra per la designació “sense consens” dels dos ciutadans – Núria Arnau i Josep Vidal – que per estatuts del mateix han estat escollits per l’equip de govern per participar del Patronat de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé.

Antoni Biarnés també ha lamentat que Convergència tingui un representant en aquest òrgan “com els grups petits”, tot i haver empatat a regidors amb la CUP, que en tindrà dos.

FOTOS: Ple de l’Ajuntament de Berga, aquest dimarts al vespre. AUTORA: Pilar Màrquez