La mirada fotogràfica d’Àngel Prat, en una exposició doble a l’espai Logos de l’Ametlla i al Museu de la Colònia Vidal

La mirada fotogràfica d’Àngel Prat i Pujol (1906 – 2002), fotògraf documental berguedà, es podrà veure a partir de demà en dos espais expositius al municipi de Puig-reig. A Logos Berguedà, a l’Ametlla de Merola, han donat així el tret de sortida al seu projecte ‘Artistes Berguedans’ amb aquesta mostra dedicada a la figura d’un fotògraf amateur nascut a la colònia Vidal, i fill de Vilardaga (Sagàs). L’obra de Prat, que va obtenir nombrosos premis nacionals i internacionals, es  trobarà en dos punts diferents: al Museu de la Colònia Vidal i a l’Ametlla de Merola.

Logos Berguedà enceta, així, la iniciativa ‘Artistes Berguedans’ amb l’exposició, però també amb la publicació del llibre ‘Àngel Prat, la mirada sagaç. Fotografies de 1940 a 1980’, per retre-hi homenatge. “Són imatges d’una altíssima qualitat realitzades entre 1940 i 1980; per conèixer i apreciar la mirada d’un home apassionat per la fotografia, els paisatges, la comarca i el seu temps”, segons n’han explicat fonts de l’organització.

Els responsables de l’exposició parlen, de fet, de l’obra de Àngel Prat com “un llegat vivencial i documental de primera magnitud sobre el paisatge del Berguedà, les feines agrícoles a les masies, les colònies tèxtils, la crònica social i periodística, sense oblidar les imatges dels seus viatges ni les fotografies d’autor”. La inauguració oficial de la mateixa es fa demà divendres. Avui, però, s’ha presentat als mitjans amb una trobada al Museu de la Colònia Vidal i una visita guiada, així com un relat de la figura de Prat i la seva obra.

Logos Berguedà promou i organitza, en definitiva, aquesta exposició fotogràfica comissariada per Sònia Granel, tècnica d’arxius fotogràfics, que després d’un exhaustiu treball de revisió del fons fotogràfic de Prat, proposa una selecció de 102 imatges organitzades per temàtiques. Dels dos espais en què aquesta es podrà veure: al genuí espai del teatre del Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig s’hi exposarà l’obra sobre les colònies tèxtils del Berguedà, les feines del camp, els paisatges i la vida a Vilardaga; i a Logos Berguedà de l’Ametlla de Merola s’hi podran veure les fotografies de premis i cultura, infraestructures i viatges.

Paradigma d’artista de la segona meitat del segle XX

Àngel Prat, segons n’ha explicat també Virgínia Parramon que n’ha coordinat el llibre, representa el paradigma d’artista de la segona meitat del segle XX. A partir de l’autoformació mitjançant revistes especialitzades com Arte Fotográfico, l’autor pren influència de diversos corrents artístics contemporanis com el tardopictorialisme, la nova avantguarda i el periodisme gràfic.

Segons el comissariat de la mostra, a més, Prat va prendre el que l’interessava de cada estil o autor contemporani per buscar la seva pròpia veu, que va saber expressar amb personalitat des d’un entorn i temàtiques rurals, abocant-se en un treball d’elaboració i creació previ per aconseguir imatges d’altíssima qualitat.

Alcalde de Sagàs abans de la Guerra Civil

Quan ell tenia setze anys, tota la família es va traslladar a la colònia veïna de Viladomiu Vell, per regentar de nou la carnisseria d’aquesta colònia. En aquest nucli es va interessar per la fotografia, va adquirir la seva primera càmera i va estudiar revistes i llibres de prestigi del món de la fotografia com Arte Fotográfico. Amb divuit anys va iniciar el festeig amb la pubilla de la casa pairal de Vilardaga de la Guàrdia, al municipi de Sagàs, Filomena Barniol Vilardaga; i el 22 de setembre de 1931, s’hi va casar.

Anys abans que esclatés la Guerra Civil espanyola, va ser elegit alcalde de Sagàs. A l’inici del conflicte, per por a represàlies a causa del seu nou estatus polític, va decidir fugir de casa per creuar la frontera. En acabar la Guerra Civil, va retornar a casa per dedicar-se a administrar les propietats familiars de Vilardaga i les seves masoveries, aconseguint algunes de les comoditats que mancaven a la masia, com la llum elèctrica i l’aigua corrent.

Prat va compaginar la tasca de propietari, gestor de terres, masies, ramats i masovers, juntament amb l’afició a la fotografia; creant al llarg de la seva vida un fons de més de 10.000 negatius de plàstic, positius paper i dues pel·lícules. Actualment el fons encara resta custodiat per la seva família, juntament amb documentació datada de l’any 1500 relativa a la finca.

El llibre de l’exposició

Amb motiu de l’exposició, Logos Berguedà edita un llibre. Aquest està coordinat per Virgínia Parramon i Sònia Granel i dissenyat per Estela Robles.

La mostra estarà oberta del 17 de juliol d’enguany al 30 de setembre de 2016.

FOTO: Preparació de la mostra. AUTOR: Logos Berguedà/xarxes socials

X