La Fundació Hospital Sant Bernabé dóna consells per tal de protegir del sol i les altes temperatures a la població de risc

Davant de la segona onada de calor, de la qual també s’ha alertat des de Protecció Civil, des de la Fundació Hospital Sant Bernabé s’ha volgut fer extensiu a la ciutadania un seguit de recomanacions i consells per poder pal·liar els símptomes de les altes temperatures. Uns símptomes que poden anar des de mals de cap a nàusees, o set intensa a convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement, sobretot en aquells col·lectius que tenen més risc de patir els efectes sobre la seva salut i als quals cal protegir de forma especial.

Com a mesures preventives, en aquest sentit, la Fundació Hospital Sant Bernabé demana controlar la temperatura de casa, tancar les persianes durant el dia i obrir les finestres a la nit. També que, al carrer, s’eviti el sol directe o bé protegir-se amb gorra o barret. Així com, utilitzar roba lleugera, caminar per l’ombra, portar aigua i beure’n sovint, limitar l’activitat física durant les hores de més calor i vigilar l’alimentació.

Si una persona es veu afectada per símptomes relatius a la calor, cal traslladar-la a un lloc més fresc, donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar urgentment als serveis d’urgències (061). Per altra banda, és d’igual importància minimitzar els efectes nocius del sol sobre la pell amb mesures de fotoprotecció, ja que l’exposició directa de les radiacions ultravioleta (UV) pot induir a diversos tipus de càncer cutani, així com algunes malalties dermatològiques i a l’envelliment de la pell, ja que aquests efectes són induïts per l’exposició solar. Per aquest motiu, el centre berguedà recomana evitar també l’exposició solar directa en les hores del dia de màxima incidència de les radiacions UV, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda. Així com utilitzar mesures físiques com la roba, barrets i gorres i ulleres de sol per tal de mantenir protegides les zones sobreexposades.

L’ús de cremes fotoprotectores és indispensable, i cap de les mesures anteriors substitueix l’ús de fotoprotectors eficaços. En cap cas es recomana sotmetre els nens menors de 2 anys a les radiacions UV, ja que a més del dany solar, hi ha risc elevat de deshidratació dels nens d’aquestes edats. També és important extremar les mesures de fotoprotecció en persones d’edat avançada, que solen tenir un dany solar a la pell acumulat molt elevat i per tant, un risc elevat per l’aparició d’un càncer cutani.

Per aquest grup de persones d’edat avançada i també a l’edat pediàtrica, així com al grup de risc entre els quals hi ha persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties respiratòries, renals o de Parkinson, entre d’altres; és important complementar les mesures de fotoprotecció amb la ingesta adequada de líquids per tal d’evitar la deshidratació, especialment en els mesos d’estiu on la temperatura és més elevada.

X