L’equip de govern de Berga ajorna el projecte de la Torre de la Petita i afirma que la decisió s’ha pres per manca de liquiditat

L’equip de govern de Berga s’ha vist obligat a ajornar el projecte de la Torre de la Petita per manca de liquiditat, segons han informat aquest matí fonts de l’Ajuntament. “Després d’estudiar a fons la situació en què es troba el projecte de la Torre de la Petita, l’executiu ha hagut de prendre la decisió d’ajornar-ne la seva execució per manca de liquiditat de tresoreria, des d’on s’hauria d’assumir, a priori, la totalitat de la despesa de l’execució del projecte”. Ha explicat també la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia.

Garcia destaca que des d’un inici aquest projecte s’havia previst en dues fases per la magnitud de les obres que contemplen: “per una banda, la restauració de la Torre de la Petita, i per altra, la restauració del baluard i del recinte emmurallat”.

En aquesta línia, Garcia assegura que l’antic equip de govern (CiU) s’havia centrat en la primera fase, pressupostada en 474.500 euros. D’aquests diners, detalla la regidora, “l’ajuda FEDER atorgada en cobreix 237.250 euros, i, a banda, es preveia poder comptar amb una altra subvenció de l’1% de l’IVA cultural provinent de l’estat que es concretava en 189.800 euros”. D’aquesta manera, “el consistori berguedà hauria hagut de pagar 47.450 euros; comptant que amb les dues ajudes previstes l’Ajuntament de Berga tenia finançat el 90% del cost de la primera fase d’aquest projecte”, ha destacat l’edil de l’àrea de Cultura.

La CUP diu que CiU va acceptar “un ajut al qual no podia fer front”

Amb la voluntat de tirar endavant el projecte, el nou equip de govern de l’Ajuntament de Berga, de la CUP, ha analitzat les possibilitats d’executar aquesta primera fase del projecte “constatant-ne però la impossibilitat a dia d’avui”.

Així ho detalla Garcia: ”Ens hem adonat que, igual que s’ha fet amb altres subvencions, l’antic equip de govern havia acceptat aquesta subvenció FEDER, sense tenir en compte que aquest tipus de subvencions no es paguen al moment sinó que l’Ajuntament rebria aquests diners aproximadament al cap de dos anys després d’haver pagat l’obra”, ha dit. Per Garcia, això fa que “ara mateix per tirar endavant aquest projecte, hauríem de posar sobre la taula uns diners dels quals no disposem i tampoc podem contemplar l’opció de demanar un crèdit perquè estem endeutats”.

A més a més, segons aquesta regidora de l’equip de govern, “a tot això cal afegir-hi el fet que l’1% d’IVA cultural procedent de l’estat i que es concretava en 189.800 euros ha estat denegat, per la qual cosa ara mateix per poder tirar endavant aquest projecte; l’Ajuntament hauria de pagar la totalitat del cost de les obres comptant que d’aquí a dos anys en recuperaríem només el 50% a través de l’ajuda FEDER”, lamenta.

Tot i així, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga insisteix en la voluntat del nou equip de govern de poder tirar endavant aquest projecte tan bon punt es rebi una subvenció assumible pel consistori berguedà: ”Ens sap molt greu no poder executar aquestes obres i no entenem com és possible que l’antic equip de govern no tingués en compte aquesta situació, abans d’acceptar una subvenció a la qual no es pot fer front”, diu.

Amb tot, Garcia afirma que el projecte està gairebé a punt, per tal que el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya el pugui aprovar i per tant, en qualsevol moment que arribi una subvenció que sigui assumible per part de la tresoreria de l’Ajuntament, les obres es podrien tirar endavant.

X