Gósol, Cultura

La Guàrdia Civil manté confiscat un quadre decomissat a Jaime Botín que Picasso va pintar a Gósol l’estiu de 1906

La Guàrdia Civil manté confiscat un quadre decomissat a Jaime Botín que Picasso va pintar a Gósol l’estiu de 1906

És un quadre de Picasso i  també un dels pocs que el pintor malagueny va pintar en la seva estada a Gósol, es tracta d’un oli sobre tela valorat en 26,2 milions d’euros que ha estat traslladat a l’estat espanyol i que ja custodia la Guàrdia Civil, després d’haver estat decomissat al banquer Jaime Botín, germà de l’expresident del Banc Santander, Emilio Botín.

La peça va ser confiscada per les autoritats franceses el passat 31 de juliol a Còrsega. Sota el nom ‘Cap de dona jove’, l’obra retrataria una veïna del municipi berguedà i hauria estat creada en la breu estada de Pablo Picasso a la comarca, la primavera – estiu de 1906. Els advocats de Botín sostenen, però que el quadre va ser pintat a l’estranger, comprat fora d’Espanya i que s’ha de poder exportar. Les autoritats espanyoles, en canvi, afirmen que l’obra la va pintar Picasso amb 24 anys a Gósol, al Berguedà, defensen que es tracta d’una obra molt important per al patrimoni històric, ja que és clau en l’evolució de Picasso, i no n’hi ha cap de semblant en tot l’Estat i que no ha d’estar permès exportar-la.

Botín va demanar el 2012 permís per a treure l’obra del país, i el maig passat ja li van prohibir expressament d’exportar-la per vendre-la.

El quadre, que el servei de duanes francès va decomissar el dia 31 de juliol a l’illa francesa, serà dipositat al Museu Reina Sofia com a “embargament preventiu” mentre s’aclareix la polèmica sobre la seva exportació i estarà a disposició de l’autoritat judicial. El ministeri de Cultura ha explicat que el museu té “els grans especialistes i restauradors” de l’obra del pintor malagueny i és “un museu de referència”.

Una pintura única

Aquesta no seria la primera vegada que Botín hauria tractat de treure la pintura de l’estat espanyol. Al 2012 després d’una petició del banquer en aquest sentit, la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol ja va denegar-n’hi la sortida.

L’ens va argumentar llavors que no existia “una obra semblant a territori espanyol” i que es tracta d’una de les poques pintures d’una etapa en la qual l’autor “es veu clarament influenciat per la plàstica de l’art ibèric” i a partir de la que el seu treball acaba per influir “decisivament, no només en el cubisme sinó també en l’evolució posterior de la pintura del segle XX”.

El quadre va ser adquirit per Botín el 1977 a la galeria Marlborough Fine Art de Londres.

FOTO: ‘Cap de dona jove’ pertany al període de Gósol de Picasso. AUTOR: AFP

Cap de dona jove Guàrdia Civil Jaime Botín Pablo Picasso Pintura

Estic amb tu

Comentaris