Avià es proposa estalviar més d’un 50% del cost de la llum a les escoles amb la instal·lació de leds de baix consum

Avià estima estalviar més d’un 50% del cost de la factura elèctrica a les escoles amb la propera instal·lació de leds. Des de l’inici d’aquesta legislatura, fa escassament dos mesos, l’Ajuntament d’Avià ha treballat per poder portar a terme actuacions que anessin en camí d’establir un pla de sostenibilitat al poble, i aquesta serà una de les primeres actuacions al respecte. Així ho ha defensat Josep Subirana, regidor de Medi Ambient, en una conversa amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat.

L’equip de govern d’Avià, format pel grup d’independents encapçalat per l’alcaldessa Patrocini Canal i per ERC, ha posat sobre la taula “la importància de l’estalvi energètic”, havent adjudicat ja dues primeres actuacions que aniran en aquesta línia i que preveuen iniciar-se al setembre. Ho ha detallat Subirana que ha relatat que a l’escola i l’escola bressol es canviaran tots els tubs fluorescents per tubs leds de baix consum.

D’aquesta manera, es vol estalviar més d’un 50% del cost de la il·luminació. “En aquests edificis hi ha més de 450 llums ja vells, i canviem només el tub, i no tota la làmpada”, ha dit aquest regidor. També es preveu situar plaques solars tèrmiques als vestuaris del camp de futbol.

Avià_escoles (Medium)Subirana ha detallat que l’Ajuntament d’Avià gasta “només en electricitat, fins a 92.000 euros l’any”. El que també es tradueix en factures de 1.000 euros al mes als edificis de les escoles. Una xifra que ara s’espera reduir en més de la meitat, per aconseguir pagar 300 o 400 euros mensuals, amortitzant la inversió feta en dos anys.

El consistori vol reduir el cost de la factura als centres públics a través de la col·locació de leds, però també a partir del setembre, s’hi planeja “adjudicar la instal·lació de plaques fotovoltaiques sense injecció a la xarxa“, ha assegurat Josep Subirana. Segons el regidor “com que aquests són centres de consum diürn i s’utilitzen en horari solar, les plaques serviran per donar suport a l’energia elèctrica que comprem de la xarxa”.

Dues mesures a les escoles que, en un futur, es volen estendre als altres centres de dependència municipal.

Plaques solars tèrmiques al camp de futbol

També es preveu la instal·lació de plaques solars tèrmiques als vestuaris del camp de futbol per escalfar l’aigua dels vestidors. Amb aquesta mesura es preveu reduir un 70% el consum elèctric actual.

El cost de les dues actuacions, la instal·lació de leds i la de plaques solars tèrmiques al camp de futbol, ja planificades i adjudicades, ronda els 20.000 euros. Una xifra que es podrà amortitzar en dos anys amb “l’estalvi” que es pretén aconseguir, ha assegurat Josep Subirana.

Canvi de contracte per reduir emissions de CO2

Josep Subirana ha dit que l’estalvi d’energia és una “de les prioritats de l’executiu”. Així, l’any vinent es preveu canviar de comercialitzador pel que fa l’empresa a qui es compra l’energia elèctrica. “A través de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) es canviarà el contracte de 400 i escaigs ajuntaments que van adherir-se al pacte d’alcaldes per la sostenibilitat”. De manera que, en aquest sentit, es prescindirà d’Endesa “i es signarà un acord amb la companyia Som Energia: que són catalans, amb uns preus similars sinó inferiors, i que ofereixen energia que és neta”. Ha exposat també Subirana.

D’aquesta manera es preveu poder complir la reducció del 20% d’emissions de CO2 que establia l’acord i també continuar treballant en la reducció del cost del consum elèctric des del municipi.

FOTOS: Escola Santa Maria d’Avià, interior i exterior. AUTOR: Escola Santa Maria d’Avià

X