Gironella tanca sis dies d’una festa major més participada que ha potenciat les activitats al nucli antic

Gironella ha tancat ja sis dies d’activitats en els que ha viscut multitud d’actes amb una participació més massiva. Així ho ha explicat el regidor de Festes, Lluís Vall, a qui Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat han entrevistat avui al migdia al Ràdio Berga Notícies. Van ser, de fet, les havaneres les que van tancar ahir al vespre aquesta festa major més participada. La vila ha presentat tots aquests dies, de fet, una programació reeixida amb diversos canvis i novetats. “Ha estat una festa major molt viscuda de nou, m’agradaria atribuir-ho també a l’esforç de l’equip que hi ha hagut darrere”, ha valorat Vall.

almorratxaLluís Vall ha explicat que “des del divendres, amb l’acte dedicat al pubillatge, així com en el festival de dansa folklòrica i a les havaneres, hem tingut més de 600 persones a plaça”. En la posada en escena, a més, “hem escapat formalismes i protocols, perquè el públic també és més exigent i vol coses més noves”, ha dit Vall. En aquest sentit, tant a l’acte de divendres dedicat al pubillatge, com al festival folklòric de dissabte en què tradicionalment es balla el Ball de l’Almorratxa, es va preparar i utilitzar una nova escenografia. “Aprofitant tota la bellesa i el patrimoni de la plaça de la Vila, canviant la posició de l’escenari, que es va col·locar a peu pla de l’Ajuntament, i il·luminant tota la façana del consistori, vam aconseguir un efecte pintoresc i bonic”, ha considerat el regidor.

pubillatgeVall també ha dit que, en el cas de la proclamació de la pubilla i l’hereu, es va jugar amb el canvi de llums; mentre que al festival de dissabte, vam aprofitar les 4 columnes de la façana de l’Ajuntament per donar a aquests elements arquitectònics una llum vermella, que amb el fons groc, creava la senyera”. Més enllà de la preparació prèvia, els canvis van resultar atractius al públic i aquestes cites de festa major van desenvolupar-se amb èxit.

La pubilla i l’hereu d’aquest any són, a més, Ferran Camps i Cristina Subirà.

Primera Festa Major Infantil

Una de les novetats d’enguany ha estat la Festa Major Infantil, amb una programació pròpia, a partir de la qual els nens i nenes de la vila van poder gaudir de tot d’activitats durant la celebració. Entre d’altres el concurs infantil de dibuix va tenir una “molt bona participació” amb més de 90 dibuixos presentats.

Lluís Vall ha volgut, així mateix, posar en valor la Festa Major de Gironella com una de les celebracions de referència a la comarca, per la participació de gironellencs i gironellenques, així com pel nombrós gruix de persones de la comarca i de fora que els visiten durant aquests dies, omplint majoritàriament els concerts i balls a plaça. Per contribuir a aquest èxit, s’ha apostat de nou per dues orquestres de referència dins els actes, amb la Principal de la Bisbal, diumenge, i la Montgrins, dilluns. Dos dels moments més massius d’aquesta festa grossa de la vila.

Potenciació del nucli antic

ballsEl regidor de Cultura, Festes i Patrimoni, Lluís Vall, ha destacat, d’altra banda, que “s’ha apostat per fer viure la Festa Major per tot el poble, potenciant més el nucli històric”, amb la idea que diversificar els actes per diferents espais permet també a la gent conèixer la història i el patrimoni del municipi. També pel fet que s’estrenés divendres l’ascensor que uneix nucli històric i centre urbà, que “ha fet possible celebrar més actes al barri vell, com la Festa de l’Escuma, i donar-hi una major importància, unint les dues parts de la població, el barri antic i la part baixa del centre urbà, i fent-hi activitats sense problemes de mobilitat”.

A la Font del Balç, amb diversos concerts, també s’ha donat la nota més jove a la celebració d’aquests dies. “És una aposta de l’equip de govern, que ja fa uns anys que apostem per portar-hi grups emergents, que sonen bé, i que estan creixent a Catalunya”, ha recordat Vall.

Enguany hi van actuar, per exemple, els Nyandú, molt reconeguts ara mateix al panorama català.

FOTOS: Imatges de diversos actes la Festa Major de Gironella 2015. AUTOR: Ajuntament de Gironella