Mobilitat Berguedà

Cercs, Societat

L’eficiència energètica guanya espai al Museu de les Mines de Cercs

El Museu de les Mines de Cercs fa un pas més en l’eficiència energètica, després que ja obtingués el distintiu de garantia de qualitat ambiental el maig del 2014. Aquest cap de setmana, coincidint amb la Festa Major de la colònia minera de Sant Corneli, ha inaugurat les obres que l’Ajuntament de Cercs ha fet al Museu per tal de ser més eficients, millorar els espais augmentant el grau de confort del visitant i fer ús d’energies renovables i estalvi energètic.

Els treballs de millora s’han fet de juny a setembre i han consistit en l’adequació de tres espais del Museu, amb un cost total de 200.000 euros. S’han finançat amb un ajut FEDER i una subvenció de la Diputació de Barcelona.

Per una banda, s’ha instal·lat geotèrmia a la zona de recepció. Aquesta energia, a banda de ser renovable i inesgotable, evita l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, que són els que estan provocant el canvi climàtic.

Per altra banda, s’ha rehabilitat i adequat el ‘Hogar Minero’ com a aula didàctica, utilitzant l’energia de la biomassa amb els ‘pellets’ per a la climatització. En aquest espai s’hi preveu fer nous tallers sobre l’estalvi energètic en l’ús domèstic, tant per a escolars com per a públic familiar.

I per últim, s’ha millorat l’eficiència energètica amb la creació d’un jardí vertical en el nou espai museogràfic on es dóna a conèixer la mineria al segle XXI. És l’actuació que més curiositat desperta als turistes perquè és molt vistosa, tal com ha explicat en una entrevista a Ràdio Berga la directora del Museu de les Mines de Cercs, Alba Boixader: “és un jardí vertical, és a dir parets vegetalitzades que donen una bellesa molt especial, amb formes, colors i textures diferents”. Són un total de 5.850 plantes, 100 plantes per metre quadrat aromàtiques, grasses i també planta ornamental convencional adaptada al clima del Berguedà. El reg amb goter compensat garanteix la mateixa pressió a l’entrada que a la sortida.

El recurs turístic més visitat al Berguedà

Des de la seva inauguració, el 19 de juny del 1999, fins aquest 2015, han passat pel Museu de les Miners de Cercs 500.000 visitants. Es manté com a primer recurs turístic més visitat a Berguedà. Segons Alba Boixader, aquest agost hi han passat més de 4.000 visitants, “hem tornat a les xifres bones d’abans de la crisi”, ha dit.

 

 

eficiència energètica Museu de les Mines qualitat ambiental

Estic amb tu

Comentaris