Un equip mèdic de l’hospital de Berga viatja al Camerún per operar pacients i aportar material sanitari i fàrmacs

Tres metges i una infermera de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga participen en una missió sanitària al Camerun. Del 10 al 31 d’octubre, viatjaran en aquest país de l’Àfrica per fer operacions quirúrgiques a l’hospital Saint Dominique de Djunang, al Camerun, així com també aportar material sanitari i fàrmacs. Per tant una tasca assistencial i formativa la que faran un equip de voluntaris espanyols de diferents especialitats.

L’equip berguedà en forma part junt amb personal mèdic de l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Clínic de Barcelona, en total són 9, 4 dels quals de l’hospital de Berga: el doctor Canudas, anestesiòleg; el doctor Romaní, cirugià plàstic; el doctor Penovi, oftalmòleg; i Carme Grau, diplomada en infermeria.

En aquest sentit, el doctor Pep Canudas -que ja ha participat en moltes altres missions sanitàries al Txad- aplaudeix que en aquesta ocasió puguin ser bon equip de cooperants, perquè admet que costa sumar-se a aquestes missions solidàries “no és fàcil ser cooperant perquè hi destinem voluntàriament les nostres vacances, ens paguem les despeses del viatge, i hem de posar-nos una sèrie de vacunes per no contagiar-nos de certes malalties”. Ho ha dit en una entrevista a Ràdio Berga que pots escoltar a l’àudio adjunt.

Campanya per recollir donacions

En aquesta ocasió l’equip de cooperants ha de comprar material sanitari i fàrmacs. Per aquest motiu s’ha obert una campanya per recollir diners i poder comprar aquest material, així com pagar la despesa sanitària de pacients sense recursos.

Per recaptar fons s’han posat unes guardioles en diferents punts de l’hospital de Berga (Urgències, Ingressos, Consultes Externes i Farmàcia) perquè tothom qui ho vulgui pugui fer les seves aportacions. Hi seran fins al dia 8 d’octubre. Posteriorment es farà pública la recaptació econ`mica que s’hagi assolit i en què s’hauran invertit aquests diners.

La Fundació Recover

Aquesta missió es portarà a terme a través de la Fundació Recover, Hospitales para África, que és una institució espanyola privada, laica i sense ànim de lucre. Des del 2007 es dedica a la cooperació internacional per al desenvolupament en el sector sanitari a Àfrica subsahariana.

La seva tasca sorgeix de la idea que un sistema sanitari és fonamental per una vida digna, per tant la finalitat és donar suport al desenvolupament de l’assistència mèdica en països africans on la sanitat no només no és gratuïta sinó que és molt cara. Les actuacions que es fan són construir o rehabilitar hospitals, dotar d’equipament mèdic els centres, formar personal, suport als professionals, prevenció sanitària que inclou educació per la salut des de l’hospital i les escoles, i evacuació de malalts incurables d’Àfrica a Espanya per ser tractats. Per aconseguir-ho la fundació recapta fons, arriba a acords amb hospitals d’aquí per a donacions d’equipaments de segona mà i fa campanyes com la que s’està duent a terme amb particiapació berguedana.

Hospital de Saint Dominique, de Djunang, al Camerun

La col·laboració de la Fundació Recover amb l’hospital Saint Dominique de Djunang -on aniran els tres metges i la infermera del Sant Bernabé de Berga- va començar el 2009. Aleshores el centre era una infraestructura abandonada, situada en una àrea rural a 6km. de Bafoussam. Des del principi i fins ara l’hospital gairebé ha duplicat el número de pacients atesos, gairebé 9.000, disposen de 50 llits i 28 persones en plantilla. El 2014, 25 voluntaris van treballar en 12 projectes tan sanitaris com de gestió, i 3 professionals de l’hospital van tenir beques de formació (tres a Àfrica i un a Espanya).

 

 

 

X