La biblioteca de Berga es veu obligada a tancar els dissabtes per falta de personal

La biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga deixa d’obrir els dissabtes. Ha començat el curs escolar i l’horari ha quedat reduït de dilluns a divendres; aquest serà el tercer dissabte amb les portes tancades. Un tancament que s’allargarà ‘sine die’ fins que es resolgui la manca de personal.

Un problema que bibliotecaberga2fa més d’un any que s’arrossega, segons ha destacat la directora Mireia Castillo: “fa molt temps que estem sota mínims. L’anterior equip de govern de CiU ja en tenia constància i no s’hi va posar solució; i ara també hem mantingut converses amb la CUP però de moment no s’ha fet res”.

Actualment són dues bibliotecàries i una auxiliar, ja que hi ha altres dues auxiliars de baixa. “Unes baixes que no es cobreixen i que amb tres persones no podem assumir més hores. Fins ara hem anat fent hores extres i rodes d’horaris, però demanem tenir els recursos humans necessaris”. És la petició que fa la directora de la biblioteca. Opina que “sembla que no sigui una prioritat però cal buscar la manera d’ampliar el personal de la biblioteca. S’havia parlat d’un pla d’ocupació com a solució i em semblaria bé però tampoc ha tirat endavant”. Recordem que els Plans d’Ocupació es van haver de posposar perquè a l’anterior mandat el govern de CiU no va complir les bases de publicació a un butlletí oficial. Per això aquest estiu s’han reformulat i s’han tornat a redactar les bases dels Plans d’Ocupació per poder-los convocar aquesta tardor. Una tasca de redacció i d’ajustament de criteris que ja ha enllestit el govern de la CUP i és previst que la setmana que ve s’obri el termini per a la presentació de sol·licituds, segons ha explicat a Ràdio Berga la regidora de Recursos Humans, Sílvia Armengou.

La directora de la biblioteca, Mireia Castillo, reconeix que és la primera interessada a mantenir oberta la biblioteca els dissabtes durant el curs escolar però no sense reforços. Per això les treballadores s’han vist obligades a reduir els dies d’obertura de la biblioteca. L’horari és de dilluns a divendres cada tarda de 2/4 de 4 a 8, i els dimecres i els divendres també als matins, de 2/4 de 10 a 2/4 de 2.

Respecte l’afectació que pot tenir per l’usuari no obrir els dissabtes, segons Castillo no serà tan gran com ho hagués pogut ser anys enrere, quan sí que els dissabtes era un dia de molta feina i moviment a la biblioteca. En els últims temps, ha dit, ha anat a la baixa: “cada vegada és menor el nombre d’estudiants que venen a la biblioteca els dissabtes al matí. De fet, era un dia que nosaltres aprofitàvem per fer gestions internes perquè no havíem d’atendre massa consultes dels usuaris”.

Precs i preguntes al ple ordinari

El tancament de la biblioteca de Berga els dissabtes va ser una de les qüestions que va posar sobre la taula CiU al ple d’ahir dijous a l’Ajuntament de Berga, als precs i preguntes. La regidora de Cultura, Mónica Garcia, va respondre que entenen que el posicionament de les treballadores -tenint en compte que a l’estiu ja han fet mans i mànigues per no tancar i porten mesos fent més hores de les que els pertoca-; va dir que l’Ajuntament és conscient de la situació i que s’ha de mirar què s’hi pot fer.

A l’apartat de precs i preguntes també es va demanar a l’equip de govern de la CUP la situació de Ràdio Berga i del local de joves, entre d’altres temes que el govern va respondre que s’hi està treballant.

Mocions aprovades per unanimitat

Per altra banda, a la sessió plenària d’aquest octubre es van aprovar dues mocions, totes dues per unanimitat (hi van votar a favor tots els grup, la CUP, CiU, ERC, PSC i ICV). Una va ser la moció de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània. I l’altra, de suport al president de la Generalitat, Artur Mas; l’exvicepresidenta Joana Ortega; i la consellera Irene Rigau, en motiu de la seva imputació per l’organització de la consulta del 9-N.

X