El Tramvia de Sang i el camí de Pedret a Cal Rosal, dos nous trams remodelats de la Ruta Verda

El Berguedà ha inaugurat una nova ruta. Es tracta d’un tram que s’emmarca en la Ruta Verda del Llobregat (que transcorre des del pantà de la Baells fins a l’Ametlla de Merola: uns 40 quilòmetres), i en concret és el traçat de l’antic Tramvia de Sang (de Sant Jordi de Cercs a Pedret, i de Pedret fins a Cal Rosal). Aquí el camí enllaça amb el sender que ressegueix les colònies industrials del baix Berguedà, en què també s’hi han fet algunes actuacions de millora (s’ha posat senyalització i s’ha reforçat la seguretat amb baranes). El gruix del condicionament però s’ha centrat en el Tramvia de Sang i en el tram de Pedret a Cal Rosal, que a més es tancarà al trànsit rodat.

caminada via verda cercs cal rosal pedret (5)Tramvia de Sang i tram Pedret-Cal Rosal

El Tramvia de Sang és el camí que antigament es feia servir pel trànsit de mercaderies amb un sistema de tracció animal. Actualment era un tram ple de bardissa i esbarzers i l’actuació ha consistit en netejar-lo per obrir pas i fer-lo transitable. S’han creat ponts i túnels, també s’han fet escales, i s’han posat baranes de seguretat, entre d’altres aspectes que ha detallat al programa Berguedà Matí de Ràdio Berga el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font (pots escoltar l’entrevista clicant l’àudio adjunt).

I al camí de Pedret a Cal Rosal s’ha reforçat la seguretat dels ponts i s’ha posat il·luminació en algun túnel. També s’ha millorat el ferm.

Amb una inversió de 467.000 euros (finançats gràcies a ajuts), s’ha arreglat un camí per fer a peu o en bicicleta i apta per a un públic familiar, segons ha explicat Font. El Consell és qui ha impulsat la remodelació d’aquesta nova ruta. “Amb la mirada posada en la nova ruta que vol impulsar la Diputació que és el GR del Llobregat, que anirà des de Castellar de n’Hug fins al Prat del Llobregat, hem volgut habilitar nosaltres un espai que pugui servir per atraure molt públic familiar que busca espais naturals tant per reconèixer parts del passat com per gaudir del bell paisatge que tenim”.

caminada via verda cercs cal rosal pedret (3)Caminada molt concorreguda

Per inaugurar la nova ruta es va organitzar una caminada, ahir dilluns. La proposta va tenir molt bona acceptació, va comptar amb l’assistència d’unes 130 persones, que van voler conèixer de primera mà la rehabilitació de l’antic Tramvia de Sang i el tram de Pedret a Cal Rosal, en total gairebé uns 18 quilòmetres de caminada.

X