L’Ajuntament de Berga demana un préstec d’1,6 milions per canviar l’enllumenat dels carrers per llums LED i estalviar-se 186.000€ l’any

L’Ajuntament de Berga preveu canviar l’enllumenat dels carrers per llums LED, un nou model que permetria estalviar 186.505 euros l’any i un percentatge important de consum d’energia. El projecte contempla substituir 3.190 punts de llum de Berga per un pressupost d’1.682.424 euros (IVA inclòs). El canvi de les lluminàries actuals per equips LED, de baix consum, suposaria passar d’un cost anual de 264.166’09 euros a un cost de 77.663’36 euros. Un estalvi important, segons ha destacat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà el regidor d’Urbanisme de Berga, Oriol Camps.

L’equip de govern de la CUP aposta pel canvi de model d’enllumenat, projecte que també contemplava l’anterior govern de CiU i en l’anterior mandat s’havia treballat i fet estudis per implantar els LEDS. Ara, es podrà materialitzar si es concedeix a l’Ajuntament de Berga una ajuda en forma de crèdit d’IDAE (Instituto para la Diversificacion y Ahorro de la Energía), que té un pressupost de 36 milions d’euros per tot l’Estat. Es tracta d’un programa d’ajudes per renovar instal·lacions d’enllumenat exterior municipal obert a tots aquells ajuntaments que ho sol·licitin disposant d’un document d’auditoria energètica, així com una memòria valorada per conèixer les actuacions que cal portar a terme per aconseguir estalvi energètic i reduir l’emissió de CO2 a l’atmosfera.

L’ajut es pot sol·licitar fins que s’esgoti el pressupost. Per aquest motiu Berga va celebrar ahir, dilluns, un ple d’urgència, per la necessitat d’aprovar-ho i i poder fer la demanda el més aviat possible. Per unanimitat es va aprovar sol·licitar aquest préstec d’IDAE dins el marc de la convocatòria del programa d’ajudes per a la renovació d’enllumenat exterior.

Les ajudes consisteixen en préstecs reintegrables sense interès a canvi que les actuacions susceptibles d’ajuda aconsegueixin una reducció de les emissions de CO2 i en el consum d’energia final. El préstec és a interès 0% i amb un termini d’amortització de 10 anys que pot incloure 12 mesos de carència, amb possibilitat d’amortització total o parcial de l’ajuda, sense penalització.

Si es concedeix l’ajut, l’Ajuntament de Berga començarà a treballar en el canvi d’enllumenat, que es farà a pràcticament tota la ciutat, excepte a les zones on ja hi ha il·luminació de baix consum i excepte al polígon industrial de La Valldan, on ja s’està fent la substitució de llums.

 

FOTO: Ple extraordinari d’urgència celebrat aquest dilluns 19 d’octubre per aprovar fer la sol·licitud de l’ajut. AUTORA: Berta Francàs (Ajuntament de Berga)