La Fira de Sant Martí de Puig-reig arriba amb un centenar d’expositors i una àmplia varietat d’actes

Puig-reig celebra aquest cap de setmana, 7 i 8 de novembre la seva festa major d’hivern, la Fira de Sant Martí. El nou equip de govern (d’ERC) ha programat actes culturals, lúdics i d’oci per a petits i grans, seguint la línia dels últims anys però incorporant-hi algunes novetats per donar-li un nou aire, així com l’aposta  per seguir potenciant el sector comercial i la restauració, ja que “la fira és un aparador del potencial i dinamisme dels establiments del poble”, ha destacat la regidora Mireia Canal, de Promoció Econòmica i Comerç.

Un centenar d’expositors

A la Fira de Sant Martí hi participaran un centenar d’expositors que s’estendran al llarg dels carrers Major i Llobregat. Parades de tota mena (alimentació, artesania, productes varis, indústria i automoció) que es complementaran amb les activitats programades. Aquest divendres, 6 de novembre, a les 9 del vespre a la biblioteca Guillem de Berguedà, lectura teatralitzada de l’obra ‘Trampa per a ratolins, d’Agatha Christie, a càrrec de Carrilet Teatre. Dissabte, 7 de novembre, hi haurà esmorzar, obertura de la fira (10h), i al llarg del matí taller de circ  per a infants i actuacions de formacions de l’Escola de Música de Puig-reig. (Podeu consultar l’horari detallat en aquest programaFiraSantMarti2015).

Actes de dissabte

Dissabte a la tarda, a les 4, hi haurà una de les novetats: visita guiada al Castell de Puig-reig, a càrrec de l’Associació Cultural Els Templers de Puig-reig, amb sortida des de la plaça de la Creu. En paral·lel, de 4 a 6, rocòdrom i activitats a una zona infantil que es munta al recinte firal, a càrrec del CQUIE (Centre Quitxalla Excursionista, de Puig-reig). També a la la tarda, trobada de gegantons i capgrossos i cercavila. A 3/4 de 7, acte de proclamació de la pubilla i l’hereu al pavelló petit.

Pubillatge i Giovinetto

L’acte de pubillatge en què es nomenaran els nous representants del poble comptarà amb la participació del Cor Giovinetto, la formació del Berguedà (amb alguns dels seus components de Puig-reig) que està participant al programa de TV3 ‘Oh Happy Day’. A la proclamació de la pubilla, la dama, l’hereu i el fadrí de Puig-reig hi assistiran representants del pubillatge de moltes altres poblacions de Catalunya. La nova pubilla de Puig-reig serà Alícia Garcia Circuns; la nova dama Maria Sayós Bigas; el nou hereu Salvi Balmaña Palma; i el nou fadrí Pol Grandia Garcia.

Actes de diumenge

Dissabte a la nit hi haurà ball a la sala Siroko i el diumenge més propostes. La fira també obrirà a les 10 del matí, i en paral·lel: concurs de pintura ràpida (que estrena nova categoria: de 12 a 18 anys, i amplia el segellament de teles a tres dies), ball en línia, trobada de gegants (11h), zumba, i activitats infantils. També, i aquesta és una altra de les novetats d’aquesta edició de la Fira de Sant Martí, hi haurà un vermut a càrrec de 7 bars i restaurants del poble. Es farà a a plaça Mestre Badia, tal com ha explicat Edgar Garcia, del restaurant El Mirall, que ha comentat que es recupera una barreja típica de Puig-reig:

A la tarda, a les 6, es clourà la Fira. I a les 7, al pavelló petit representació teatral: ‘Clochard’, de Grappa Teatre. Un muntatge dirigit per Paco Mir (Tricicle), i interpretat pels actors Teresa Ros i Gilbert Bosch. Narra com es transforma la meticulosa vida d’un modern executiu quan un clochard (rodamón) es creua en la seva diària rutina.

Concurs d’Instagram

Una altra de les novetats que ha introduït l’Ajuntament de Puig-reig és l’organització del primer concurs fotogràfic amb l’aplicació d´Instagram amb l’etiqueta #SantMartí15. Fins el 13 de novembre es podran enviar fotos captades durant els dos dies de fira. D’aquesta manera es vol incentivar la participació dels joves en els actes de la fira i donar a conèixer les activitats del municipi a la xarxa.

Concurs de dibuix infantil

cartellstmartiI els més petits també participaran a la Fira de Sant Martí i ja hi han pres part amb el dibuix que han fet els escolars de primària per participar al concurs del cartell de la fira. Van fer dibuixos i se’n va escollir un.

El guanyador il·lustra els cartells i els programes de mà de la Fira de Sant Martí. La guanyadora és Itziar Sánchez, de 6è de l’escola Sant Martí de Puigr-reig, amb un dibuix dels gegants del poble, el Martí i la Carme.

La fira de sant Martí l’organitza l’Ajuntament de Puig-reig i la Unió de Botiguers i comerciants amb la col·laboració de la Generalitat i la Diputació. Els organitzadors esperen una bona participació de públic, tenint en compte que a més, s’espera que faci molt bon temps aquest cap de setmana.

Activitats la setmana que ve

El programa s’allarga uns dies més. El dimarts 10 de novembre, hora del conte a la biblioteca ‘El Bum i el tresor del pirata. Dimecres 11, dia de Sant Martí i festiu a Puig-reig, missa i també exposició i entrega de premis del concurs de pintura ràpid. Dijous 12, presentació del llibre ‘Fora de lloc’ de Marta Codina, a la biblioteca. Divendres 13, projecció del documental ‘Projecte Rwanda’, que serà una preestrena abans d’estrenar-se a Barcelona. I diumenge 15, exposició i subhasta de pintures a la galeria d’art Ànim2; també fira del llibre llegit; i a Logos Berguedà (Ametlla de Merola) entrega de premis del I Certamen Fotogràfic Àngel Prat. Per consultar els horaris i llocs: FiraSantMarti2015

I el dissabte 14, tret de sortida al Fòrum 10 Comunicació, que organitza cada any Ràdio Puig-reig. Obrirà el cicle de tres xerrades la periodista Mònica Terribas.

 

FOTO: Presentació de la Fira de Sant Martí davant de l’església romànica de Sant Martí de Puig-reig. AUTORA: Anna Costa