La Fia-faia opta a ser reconeguda Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco

La festa de la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola podria ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. S’inclou en una candidatura conjunta de totes les falles del solstici d’estiu i d’hivern, en què en formen part 63 pobles de Catalunya, Aragó, el sud de França i Andorra, que ha estat qui ha promogut la candidatura perquè les falles siguin declarades Patrimoni de la Humanitat.

La Fia-faia és una  festa berguedana del solstici d’hivern, que se celebra cada 24 de desembre amb l’encesa de les faies, que són torxes elaborades amb unes herbes de tija alta.

El reconeixement, que Bagà i Sant Julià de Cerdanyola busquen des de fa anys, suposaria “difondre i salvaguardar la festa de les falles, i que no es desvirtuï la tradició”. La Fia-faia, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, és una festa del tot arrelada i amb una llarga tradició, ja que ni tant sols es va deixar de fer durant la Guerra Civil. Sí que posteriorment, entre els anys 1950 i 60 hi va haver una davallada i va semblar que es podia perdre però va revifar i de mica en mica va tornar a agafar embranzida. Només a Bagà es cremen cada Nit de Nadal més de 400 faies, i gairebé 200 a Sant Julià de Cerdanyola. Una xifra que supera de llarg la torxes que es cremen a Andorra i Isil per exemple, que són altres punts on se celebren festes similars.

El veredicte, a principis de desembre

La resolució de la Unesco sobre les propostes candidates a ser Patrimoni de la Humanitat es donarà a conèixer els dies 2 i 3 de desembre a Namíbia (Àfrica). Si les falles reben el reconeixement de la Unesco, la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola serà Patrimoni Cultural Immaterial. Serà patrimoni mundial com la Patum de Berga, tot i no tractar-se exactament del mateix reconeixement. La Patum és Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Xerrada per explicar el procés, aquest dissabte

Aquest dissabte, 7 de novembre, a les 6 de latarda a Sant Julià i a les 8 del vespre al casal de la vila de Bagà es farà una conferència a càrrec de Lluís Garcia Petit, consultor de patrimoni cultural i expert en convencions de la Unesco, per explicar el procés que s’ha hagut de seguir perquè la fia-faia estigui dins aquesta candidatura. La presentació de l’acte anirà a càrrec de Xavier Pedrals.

També hi haurà una exposició sobre les Falles dels Pirineus al Museu d’Història de Catalunya, que s’inaugurarà el 4 de desembre a Barcelona.

X