Gironella celebra el dimarts 8 de desembre la Puríssima amb fira amb artesania, blat de moro escairat i varietat d’actes

Gironella farà un primer tast de la Fira de la Puríssima amb la projecció del documental ‘De la Terra al Plat’ el dijous 3 de desembre a 2/4 de 9 del vespre a l’Església Vella de Gironella. És un acte obert a tothom i a banda de la projecció hi haurà degustació de productes de blat de moro escairat. El preu és de 15 euros i la venda de tiquets a l’Ajuntament de Berga, moda infantil Xiks i Dietètica Beth. “Es podran tastar sis plats cuinats amb blat de moro, en diferents versions”, ha dit la regidora Maria Àngels Sallés.

Un altre dels actes pre-fira serà l’encesa de les llums de Nadal que es farà el dissabte, 5 de desembre, a les 6 de la tarda a la plaça de la Vila, amb espectacle infantil. Com a novetat, enguany davant de l’Ajuntament s’hi instal·larà un gran arbre que s’encendrà per les festes.

Blat de moro escairat per la Puríssima

L’olor d’escudella de blat de moro escairat s’escamparà pels carrers del Casc Antic de Gironella el dimarts 8 de desembre. Com cada any, per la Puríssima es cuinarà l’anomenat Plat de la Pau i se’n repartiran racions. El gastrònom berguedà Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, serà l’encarregat de presidir l’elaboració i el tast de blat de moro escairat. Fins fa tres anys en duia la batuta el xef Miquel Màrquez, qui va recuperar aquest plat fa 26 anys de l’antiga gastronomia berguedana. Des de llavors el blat de moro escairat és el protagonista de la fira nadalenca, d’artesania i tradició de Gironella.

Miquel Màrquez però va decidir passar el relleu a cuiners de la comarca, i ja han capitanejat el tast la seva filla Isabel Màrquez, i  el cuiner de la Cabana, Jordi Badia. Enguany serà Toni Massanés, que al costat de cuineres de Gironella i amb la participació dels cansaladers de la vila cuinaran uns 300 quilos d’escudella blat de moro escairat per a centenars de persones, tal com ha comentat Maria Àngels Sallés, regidora de Fires (pots escoltar l’entrevista a l’àudio adjunt).

Diversitat de parades

L’artesania,  l’agroalimentació, els productes nadalencs, i els artesans d’ofici ompliran les places de la Vila i de l’Església. Hi haurà una àmplia varietat de parades, que convidaran a passejar pel nucli antic de Gironella, ha dit la regidora M. Àngels Sallés. I com cada any, tota mena d’actes paral·lels que encaixen a la perfecció a la Fira de la Puríssima: trobada i ballada de gegants a la plaça de l’Estació, esmorzar de fira, concurs d’allioli de codony, concurs de fotografia digital i d’Instagram, concurs de garrofes, cantada de Nadales, concurs i mostra de pessebres a la Casa Arxiu, i Espai Cuina a l’Església vella. Propostes variades i per a totes les edats que cada any atrauen molts gironellencs i visitants.A més, restaurants de Gironella oferiran un menú especial de blat de moro escairat. Per altra banda, els comerços estaran oberts el dia de la Puríssima.

Consulta els actes detallats i els horaris: Fira Purissima Gironella

Les novetats de la Fira

Enguany, els gegants no pujaran al Casc Antic de Gironella, ballaran a la plaça de l’Estació en comptes de fer-ho a la plaça de l’Església. El motiu és que les parades es repartiran entre la plaça de la Vila i de l’Església perquè davant de l’ajuntament s’hi instal·larà un gran arbre de Nadal i no hi cabran.
A més, són moltes les colles participants. Un total de 15 seran a la trobada, cercavila i ballada del dia de la Puríssima: els gegants de Manresa, Navàs, Balsareny, Prats de Lluçanès, Els K+sonen, Montmajor, Cardona, Molins de Rei, Monistrol de Montserrat, Espinalbet, Puig-reig, Avià, Guixers, Taradell i Gironella. La cercavila començarà a les 11 des de la plaça de l’Estació i recorrerà els carrers cèntrics. La ballada serà a 2/4 d’1 del migdia a la mateixa plaça.

L’Església vella acollirà l’Espai Cuina, una demostració culinària de productes de la terra i de temporada, amb elaboracions tradicionals i contemporànies. Per exemple fer allioli amb el morter o fer-lo amb el robot. També una exposició de cereals i llegums autòctons del Berguedà (blat de moro, pèsols negres, espelta…). Això fa que l’exposició de pessebres es traslladi a la Casa Arxiu. Fins ara a la mostra de pessebres participants al tradicional concurs pessebrista es muntava cada any a l’Església vella, però enguany s’ha apostat per donar-li un altre ús i s’ha buscat un nou emplaçament pels pessebres, també al Casc Antic de Gironella.

La Puríssima també s’apunta a la moda Instagram. Els concursos de foto per mitjà de la xarxa social Instagram són cada cop més habituals en festes i esdeveniments. Enguany, Gironella també hi aposta i convoca el primer certamen d’aquestes característiques (per participar-hi consultar el programa específic). A part, també es farà el 12è Concurs de Fotogorafia Digital. Aquest certamen ja té una trajectòria important però la novetat d’aquesta edició, que compta amb la col·laboració de l’AFTDAO, és que les fotografies es podran entregar fins al 27 de desembre. El veredicte es farà el dia 2 de gener i l’entrega de premis el 8 de gener.

 

 

X