El poble abandonat de Peguera torna a estar a la venda, el xeic àrab no hi construirà el complex d’oci de luxe

El projecte de construcció d’un complex d’oci de luxe al poble abandonat de Peguera ha quedat finalment en paper mullat. El xeic àrab Butti Bin Maktoum Juma-al-Maktoum, vinculat a la família reial de Dubai, s’ha fet enrere i ha decidit vendre’s la finca de 1.800 hectàrees que va comprar l’any 2003 per 3,6 milions d’euros. El motiu, segons han explicat a l’ACN fonts properes als impulsors del projecte, és que el propietari “s’ha cansat d’esperar”. Segons han assegurat, la burocràcia per construir el complex ha estat “massa lenta” i això ha fet aturar el projecte. El poble abandonat de Peguera torna a estar en venda per un preu que s’haurà de negociar.

El projecte preveia la construcció d’un hotel de luxe amb una capacitat màxima per a 40 persones. Es tractava d’un edifici de nova planta amb serveis com un spa o un saló per a àpats i convencions. Per altra banda, el projecte també preveia la reconstrucció de les 22 cases situades sota el Roc de Peguera. 16 s’havien de transformar en apartaments de vacances i la resta, sis, es destinarien a serveis. El complex es completava amb una pèrgola, un centre d’observació del cel, una hípica, una zona de tir a l’arc, un rocòdrom i circuits per a bicicletes.

El xeic s’havia fixat en el paratge de Peguera en un dels seus viatges a Catalunya pel l’afició que té als falcons.

Segons els impulsors, la iniciativa també preveia la creació d’uns 150 llocs de treball en una zona degradada del Berguedà que ha assistit a l’adéu de la indústria minera, tèrmica i tèxtil i al progressiu abandonament dels terrenys: a Peguera no hi ha mines des del 1928, però entre Guardiola, Vallcebre, Fígols, Cercs i Saldes hi va haver més de trenta excavacions. A tocar de Peguera, a més, l’any 2004 hi va tancar l’estació d’esquí dels Rasos de Peguera.

Detractors del projecte

Aquest projecte havia despertat el recel de diversos grups ecologistes que van crear la plataforma ‘Salvem Peguera’ perquè veien perillar els valors paisatgístics de l’espai. Denunciaven que el paratge seria d’ús i gaudi “exclusiu” per als clients de l’hotel i per als turistes ocasionals.

 

X