Xerrades a Berga per conèixer les falles del Pirineu, i noves aportacions històriques sobre la Patum

Emmarcat dins els actes de celebració del desè aniversari de la declaració de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, aquest divendres dia 4, a les 7 del vespre la sala de Plens de l’Ajuntament de Berga acollirà una conferència sobre ‘Les Festes del Foc i del Sol als Pirineus’, a càrrec de Jan Grau i Martí, expert en cultura popular.

Una xerrada que arriba la mateixa setmana que les falles dels Pirineus han estat reconegudes Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. De la candidatura en formava part la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. La Patum i la Fia-faia, dues festes berguedanes que són Patrimoni universal. En aquest sentit, un dels eixos que cada any té present la programació de l’aniversari de la Patum Patrimoni és fer algun o altre acte que permeti establir contacte amb altres manifestacions populars i tradicionals reconegudes per la UNESCO.

Els actes de celebració de la declaració del Patrimoni seguiran el dissabte dia 5 a les 6 de la tarda a la  sala de Plens de l’Ajuntament de Berga amb ‘Històries de La Patum’, una conferència que farà noves aportacions històriques sobre la festa.

Per una banda es farà la presentació d’una filmació inèdita de La Patum de 1975. Aquesta gravació, datada de fa just quaranta anys, està feta en Súper 8 i l’ha recuperada el Patronat de la Patum. Aquesta cinta inclou imatges de la darrera Patum franquista en la què va intervenir-hi activament l’Assemblea de Catalunya. Aquesta presentació anirà a càrrec d’Albert Rumbo i Soler, historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum.

I per altra banda, hi haurà una xerrada sobre ‘Gerónimo Agüero, l’alcalde que va voler prohibir La Patum’, a càrrec de Jordi Sabata i Freixa, músic i director de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga. Durant la seva exposició es donaran a conèixer noves informacions i documents referits a aquest fet esdevingut l’any 1805 i en el qual hi va haver d’intervenir directament el Rei.

Els actes de celebració de la declaració del Patrimoni seguiran el divendres dia 11 a les 7 del vespre a la mateixa sala de Plens de l’Ajuntament de Berga amb la conferència ‘La visió patumaire de Pere Català i Roca a partir d’una col·lecció d’imatges inèdites’, a càrrec de Rafael Català i Dalmau, historiador i editor.

X