El fons fotogràfic de la Patum s’ampliarà amb prop d’un centenar d’imatges inèdites de Pere Català i Roca

El fons fotogràfic de la Patum comptarà amb prop d’un centenar d’imatges més i inèdites. Serà gràcies a la donació de còpies d’imatges del fotògraf i historiador Pere Català i Roca que faran els seus hereus. Són fotos que no han estat mai publicades i que ara passaran a mans del Patronat de la Patum.

De fet, el fill de Pere Català, Rafael Català Dalmau, pronunciarà aquest divendres dia 11 de desembre, a les 7 del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament de Berga, una conferència sobre ‘La visió patumaire de Pere Català i Roca a partir d’una col·lecció d’imatges inèdites’.

La xerrada s’emmarca dins els actes de celebració del desè aniversari de la declaració de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La presentació de l’acte anirà a càrrec d’Albert Rumbo Soler, historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum.

Pere Català i Roca

Pere Català i Roca (Valls, 1923 – Barcelona, 2009) va estudiar els castells catalans, sobre els quals va dirigir la monumental obra de referència ‘Els castells catalans’ (1966) i va reunir una important documentació fotogràfica.

Els castellers van ser un dels temes de la seva fotografia. Va col·laborar sovint amb l’Institut d’Estudis Vallencs i va promoure les relacions culturals amb l’Alguer impulsant el 1960 el retrobament entre la ciutat sardo-catalana i la resta de les terres de parla catalana. L’any 1975 va ser l’impulsor de la creació d’un museu casteller a Catalunya, museu que actualment es troba en fase d’execució a Valls. L’any 2000 el Consell Comunal de l’Alguer va decidir donar-li la ciutadania honorífica de la ciutat. Va ser membre de la Societat Catalana de Geografia, de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i del Centre d’Estudis Colombins, amb el suport del qual va investigar sobre la catalanitat de Cristòfol Colom.

Va rebre diferents distincions. El 1954 va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona de fotografia, el 1985 la Creu de Sant Jordi, el 2000 el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Jaume I i, a títol pòstum, la Medalla d’Honor de Barcelona.

Pere Català i Roca també es va interessar per documentar diverses manifestacions tradicionals pròpies de la cultura popular, des de les Falles d’Isil fins al Misteri d’Elx, passant per La Patum, a la qual va assistir i va fotografiar diverses vegades durant les dècades de 1950 i 1960. Fruit d’aquestes visites en són les fotografies les còpies de les quals se’n farà donació al Patronat Municipal de La Patum.

 

X