Mor el propietari dels Rasos de Peguera, Fermí Pujals

Rasos de Peguera
Rasos de Peguera

El propietari dels terrenys dels Rasos de Peguera i de l’estació d’esquí, Fermí Pujals, ha mort a Berga als 84 anys. La sala de vetlla estarà oberta aquest matí a la Funerària Ferran i els funerals es faran a l’església de la plaça de Sant Pere avui dilluns a 2/4 de 5 de la tarda.

Pujals era propietari de terrenys en diversos municipis del Berguedà i de nombrosos pisos i cases. A Berga, va ser l’amo de bona part de la serra de Casampons i un dels principals impulsors de la urbanització de xalets.

Als Rasos de Peguera, la finca de la família Pujals té una superfície de 500 hectàrees, repartides entre els municipis de Berga, Castellar del Riu i Montmajor. A més, Fermí Pujals va crear i dirigir l’empresa que gestionava l’estació fins que va tancar portes, l’any 2004. Durant les èpoques de més activitat, va arribar a tenir 50 treballadors. La societat encara està activa i fins l’any passat no es va fer el canvi d’administradors, que ara són els fills de Fermí Pujals, Marc i Mireia.

Projectes per a la reobertura

L’any 2008, la família Pujals va presentar un projecte per reactivar l’estació d’esquí que comprenia una inversió de 12,5 milions d’euros. Els propietaris pretenien crear un parc de fauna i flora a la zona dels Rasets, i modernitzar l’estació d’esquí amb canons de neu artificial, un telecadira i un parc per practicar el surf de neu. A més, volien fer un hotel de 30 habitacions i un càmping de muntanya. La Generalitat es va comprometre a donar-los un cop de mà, però mai a fer-ne la inversió principal. Per això, el projecte va quedar arxivat de seguida.

L’última idea, més modesta, per reactivar els Rasos de Peguera, la va presentar Marc Pujals l’any passat al concurs d’idees emprenedores de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Es tracta de fer un centre d’entrenament en alçada a l’àrea dels Rasets. Es denominaria Rasets Altitude Training Center, i s’encaminaria a formar esportistes de muntanya aprofitant l’entorn natural dels Rasos i àrees pròximes, com el pantà de la Baells.

X