Retiren dues plaques de carrers de Berga per pressionar a l’Ajuntament a fer canvis de noms

L’Ateneu Columna Terra i Llibertat, de Berga, ha retirat una de les plaques amb el nom del carrer Mossèn Espelt i una altra de la plaça Mossèn Armengou. Dues plaques que s’han fet arribar a l’Ajuntament de Berga i al diari Regió7, segons han informat en un comunicat.

Es tracta d’un acció simbòlica de l’entitat anarquista per donar continuïtat a la campanya del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, que va entrar una proposta a l’Ajuntament perquè es canviï el nom a 37 carrers de Berga. Es tracta de noms que no consideren adequats i n’argumentaven els motius, i plantejaven que fossin substituïts per altres de “revolucionaris oblidats, exclosos de la història”. Podeu consultar la PROPOSTA NOMS CARRERS BERGA

Amb la retirada de dues plaques, volen fer pressió a l’equip de govern de la CUP, que no ha mostrat la intenció de canviar els noms de carrers plantejats per l’entitat. Tot i això, l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, es va reunir amb membres del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, i els va dir que se’ls donaria resposta. Han passat setmanes, no han tingut resposta i per això han passat a l’acció “per fer visible que si hi ha voluntat política es pot fer”, ha dit Pep Cara a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.

Segons l’Ateneu Columna Terra i Llibertat “no costa diners, només determinació”. I afegeixen: “Tenen una proposta clara, pedagògica i una campanya en marxa que exigeix justícia davant de quaranta anys de dictadura i quaranta més de continuisme”. Per això demanen a l’Ajuntament canvis de noms “i posar-se mans a l’obra. Ja hem fet la meitat de la feina. Ara només cal que posin noms dignes”.

Segons ells, n’hi ha molts que no són dignes. En concret les plaques retirades de Mossèn Armengou és perquè “era un franquista”, i Mossèn Espelt el titllen de “violador”.

L’Ateneu Columna Terra i Llibertat està convençut de “tirar endavant, perquè som conscients que el millor homenatge és continuar la seva lluita”.

 

En aquestes fotos pots veure l’abans i el després de la retirada de les dues plaques:

placa mn espelt

 

placa mn armengou

FOTOS (i autors): 1. Plaques tretes (Ateneu Columna Terra i Llibertat) 2. Muntatge amb les plaques i sense, com estan actualment (Jaume Fíguls)

 

X