Mor als 73 anys la presidenta de La Farsa, Montserrat Minoves

Montserrat Minoves
Montserrat Minoves

La presidenta de La Farsa, Montserrat Minoves, ha mort aquest matí a Berga als 73 anys, víctima d’un infart fulminant quan sortia de missa a l’església de les Sagramentàries.

L’agrupació teatral ho ha comunicat aquesta tarda a través d’un missatge a les xarxes socials, i ha anunciat també que cancel·la la representació de l’obra “Método 33”, que estava prevista per avui a Bagà.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha dit en un tuit que “avui és un dia més que trist per a Berga”:

Minoves va rebre el premi Ciutat de Berga a la Cultura Popular l’any 2011, a proposta de diverses entitats. Durant l’acte, que es va fer al Teatre Municipal, va agrair al seu marit i a la seva filla el fet que sempre li hagin “donat suport” i que “mai els hagi dolgut que dediqués bona part del seu temps al teatre”. La seva filla, Carme Barniol, va ser regidora de Cultura amb el govern de Juli Gendrau, del 2007 al 2011.

Joventut ja centrada en el teatre

Montserrat Minoves va néixer a Berga l’any 1942. Ja de ben joveneta la motivava el teatre i va fer el seu primer paper amb només 13 anys. Va ser la criada en l’obra No és mai tard si s’arriba d’hora. A partir d’aquí, va continuar compaginant la seva afició al teatre amb la feina a la Merceria Sala i a la fàbrica del Canal.

L’any 1958, va ser una de les membres fundadores de l’Agrupació Teatral La Farsa, juntament amb Daniel Tristany, Antoni Vilà, Josep Montanyà i Ramon Aspachs.

De representacions, en va fer moltes, però una de les més recordades és la de protagonista a Pigmalió. “És un dels papers que més m’ha marcat“, va dir fa quatre anys en una entrevista a Ràdio Berga. “També vaig gaudir molt les obres de Ramon Vinyes que vam estrenar a Berga, i La rambla de les floristes, de Josep M. de Segarra, on jo feia un paper en vers, que és el que a mi m’agrada”, va explicar. Més recentment, l’any 1994, va destacar el paper que va fer al monòleg Mercè dels uns, Mercè dels altres, de Carles Valls.

Al marge dels papers com a actriu, Minoves ha assumit tasques de direcció i d’assistència de direcció en nombroses funcions i, des del 2006, presidia l’agrupació teatral La Farsa, substituint Daniel Tristany. Fins l’últim dia, va continuar col·laborant amb els muntatges de La Farsa, amb les obres de teatre, amb Els pastorets, i amb la celebració de la boda típica de l’Alt Berguedà durant la festa dels Elois.

Sardanes i Càritas

El teatre va formar sempre part de la vida de Montserrat Minoves, però el seu vincle amb la vida cultural de la seva ciutat, Berga, també ha passat per les sardanes —va ser membre de la colla sardanista Cim d’Estela des del 1958 fins al 1963—, i per la poesia. Va ser una gran rapsoda i va posar veu a moltes poesies que s’han recitat a Berga, tant de poetes nacionals com de locals. Per exemple, la seva veu acompanyava sempre el Plany per Catalunya, de mossèn Climent Forner, a l’ofrena floral de l’Onze de Setembre. La vessant més solidària de Minoves es va expressar a Càritas, on va fer de voluntària durant molts anys.

Funerals dimarts al matí

La capella ardent de Minoves estarà oberta a la Funerària Ferran de Berga demà de 10 a 1 del matí i de 4 a 8 de la tarda, i els funerals es faran a l’església de Santa Eulàlia dimarts a 2/4 d’11 del matí.

Fotografia: Entrega del premi Ciutat de Berga a la Cultura / La Farsa

X